Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радан Кънев: Трябва данъчно-осигурителна ваканция за малкия и средния бизнес

В четвъртък в ЕП ще се гласуват около 1,5 млрд. лева за България и още толкова освободени пари от еврофондове, информира евродепутатът

Радан Кънев: Трябва данъчно-осигурителна ваканция за малкия и средния бизнес

Снимка: Архив на Ройтерс

Изправени сме не пред здравна, но и свирепа икономическа криза, затова трябва да бъдат взети бързи мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес, призова евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев по bTV. Той напомни, че  малките и средните фирми "създават 75% от работните места и 70% от добавената стойност в България".

Още по темата

"Малкият бизнес е жив организъм. Късната помощ често пъти не е помощ", смята Кънев. Той е на мнение, че всяка държава и ЕС в цялост трябва да положат огромни усилия и смята, че това вече не е работа на щаба, а на политиците. Целта според него е да не се допускат верижни фалити, спирала от задлъжнявания и „счупване на обществения гръбнак – малкия и средния бизнес".

Радан Кънев посочи, че трябва да се следват мерките, но да не се допуска авансов данък върху загубите.

Той подкрепя прилагането на данъчно-осигурителна ваканция за малкия и средния бизнес.

"Следващата мярка е подкрепа на работните места, следващата работа е пряката финансова подкрепа. Нека не измисляме топлата вода", каза той и напомни, че в редица европейски страни вече са предприети сериозни мерки - Франция, Дания и Германия вече са нотифицирали. Австрия, Румъния, Гърция имат конкретни планове с конкретно финансиране. Очевидно България след толкова хвалби за финансова стабилност, и то основателни, може да си позволи 3 и 5 милиарда и ги има", посочи Кънев.

Евродепутатът оповести, че в четвъртък в Европейският парламент ще се гласуват около 1,5 млрд. лева за България и още толкова освободени пари от еврофондове, които се предоставят за борба с коронавируса и "изрично указание да помагаме на малкия бизнес".

"Незабавните свободни средства са 2,5 млрд. лева. Правителството трябва да заяви прозрачно кой лев къде ще отиде", посочи Кънев.

Той разкритикува опита "да се противопостави малкият бизнес на пенсионери" или на "учителите, които правят чудеса".

"Да се нарича малкият бизнес олигарси, да се говори за майбаси. Това е дълбоко непознаване на българската икономика или много опасна манипулация", коментира Радан Кънев, но многократно акцентира, че трябва да се следват съветите на медицинския щаб.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България