IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Ако някой опита да влияе на банковия надзор, ще срещне институцията БНБ

Банковата система у нас е стабилна, но възстановяването на доверието минава през прегледа на банковите активи и стрес тестовете, заяви централният банкер

11:48 | 04.12.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Радев: Ако някой опита да влияе на банковия надзор, ще срещне институцията БНБ

Старата система за банков надзор в България концентрираше всички права и отговорности за него в един човек – подуправителя за банковия надзор. Тази система вече е радикално променена и сега изцяло е ангажирана отговорността на всички членове на Управителния съвет на БНБ. Така че „всеки, който се опита да влияе на банковия надзор, ще срещне не един човек, а институцията БНБ“. Това заяви в интервю за bTV новият управител на централната банка Димитър Радев.

По думите му в момента банковата система у нас е стабилна, банките са с висока ликвидност, значителни капиталови буфери и добри резултати. Окончателното възстановяване на доверието обаче минава през предстоящия преглед на банковите активи и стрес тестовете, които да оценят как банките биха действали при по-неблагоприятни макроикономически условия, отбеляза той.

Радев беше категоричен, че откакто той заема поста, няма никаква политическа намеса в БНБ и решенията в нея се взимат абсолютно независимо. Политическата класа демонстрира държавнически подход към централната банка, заяви той.

Относно одитния доклад на Сметната палата, в който се констатира, че банковият надзор не е достатъчно ефективен, Радев заяви, че палатата е имала много трудна задача да направи нещо, което никога не е правила – одит на банковия надзор. Той допълни също, че одитът обхваща периода до края на 2014 г. - т.е. не отразява актуалното състояние в момента.

Констатацията за неефективен банков контрол беше направена и от самия надзор, изтъкна Радев и припомни, че БНБ публикува подробни доклади за състоянието на надзора, изготвени от Международния валутен фонд и Световната банка, както и от самата БНБ. В тези два доклада преди този на Сметната палата има критичен анализ, доста по-критичен от този на палатата, каза той.

Относно критиките, че две банки в страната са били изключени от автоматичните проверки на отчетените данни, той заяви, че двете банки всъщност са дъщерни дружества на европейски банкови групи, които прилагат последно поколение такива модели и това изключва необходимостта от прилагане на системата за автоматичен контрол. „Става въпрос за позитивен факт, а не за проблем. Проблемът е, че даде възможност за спекулации“,  коментира той.

Радев не даде оценка на предшественика си Иван Искров, като изтъкна, че в банката има добра традиция новите управители да не коментират предшествениците си, която той няма да наруши.

По думите му вината за фалита на КТБ ще бъде определена по реда, определен от закона. Когато приключи разследването, тази вина ще бъде персонифицирана, отбеляза той.

Що се отнася до критиките, че запази част от служителите на БНБ, премахвайки по този начин отговорността за КТБ, той заяви, че това твърдение се повтаря често, но това не го прави истина.

„Фактите са, че на повечето ръководни позиции има нови титуляри. Това са хора от банковия сектор, със собствена биография и тежест, те не са функция на един управител, повечето са работили с двама или трима управители“, изтъкна Радев.

Той изрази надежда приетият преди дни бюджет за 2016 г. да изпълни очакванията. Според него изпълнението на бюджета през настоящата година е добро въпреки актуализацията и окончателните резултати ще бъдат по-добри от заложените в актуализацията.

По думите му, след като към бюджета има както критики, че е прекалено оптимистичен, така и такива, че е прекалено консервативен, това значи, че е намерен възможният балансът.

Той призна, че съществуват и рискове за бюджета. „Енергетиката, транспортът са сериозни рискове поради простата причина, че в продължение на много години акумулират квазифискални дефицити. Тези дефицити в един момент може да станат реални дефицити за бюджета“, коментира той.

Радев не се ангажира с прогнозиране на момента, в който България ще влезе в еврозоната, тъй като по думите към момента фиксирането на дати няма да е много продуктивно.

Според него въвеждането на еврото не би трябвало да доведе до обедняване на българите. „Вместо с 2 лв. ще разполагаме с 1 евро“, коментира той.

Причините за пускане на новата монета от 2 лв. са изцяло икономически, по-евтино е да се секат монети и това намалява общата издръжка на паричното обращение, обясни още Радев. Новата монета ще се появи в обращение в понеделник, 7 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 5
Иван Митев
преди 8 години
Все още управителят на Българска наридна банка (БНБ) г-н Димитър Радев не зачита, че е налична сгрешена парична система.Сгрешената парична система е актуално зло и е полезно да се знае за него.Ситуацията е изяснена, ако не се допускаше тази грешка Република България нямаше да има сегашни дългове.Важният въпрос е: "Защо БНБ не се съобразяват с тази действителност, която води към катастрофални кризи?".Навярно БНБ е подведена да не зачита качества на въведена парична система. Нейното поведения я обрича със съдба на жертва. При запазване на тази държавна грешка БНБ е със сигурен провал, тъй като колкото по-пълно изпълнява своите преки служебни ангажименти, толкова по-силен потенциал за криза се развива и щетите са по-болезнени.Баковият надзор на БНБ не може да спаси банките от увеличаващи се щети при актуални стопански кризи, защото причината не е в негова компетентност.Спасението на банките е възможно само при подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Хайде тогава институцията НАЧЕЛО с Радев да обясни за КТБ и за двете помощи към ФиБанк. После да върне парите раздадени в последните няколко години - едно кръгло 5млрд ще се съберат МИНИМУМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
институцията БНБ как само мощно и величаво звучи....а всъщност са група чиновници водени от крадец или безхаберник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Mito Karamitov
преди 8 години
Гробар, днес касата е до 16 часа - да не забравиш да минеш:((((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Абе МАН, а къде не е? Къде по света има човек, който няма цена или не може да бъде изнудван? Последния скандал е с ФИФА, а преди това Фолксваген а преди това Сименс, а преди това... Как мислиш, тези неща в България ли стават, или в места с морални и неподкупни хора и безпристрастни институции? Хайде престанете да плюете по България, достатъчно ни плюе всяка комплексирана западно-европейска *** тип "Волен" и западно издание тип ПИК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Извинявай грешка Радев беше "другия в поста ми! ха ха ха имах предвид Н. Слатински , все тая... ! Няма как да го изтрия този пост! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Радев го остави. Аз лично изобщо не съм и чувал кой е и за какво се бори. Не не и интересува. Някой си там. Хареса ми обаче формулировката му защото съвпада с това което и аз мисля за държавата "ни". :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Ха-ха-хаРадев - това ако беше истина нямаше да се случи случката с КТБ.Всеки на какъвто и да е пост в България се продава или си има слабо място за да бъде изнудван ад върши чужди престъпления.Всичко в България е пълна пародия. Пародия на държава, надзор или безпристрастни институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Радев: Ако някой опита да влияе на банковия надзор, ще срещне / друг някой който е превзел/ институцията БНБ"==="НЯКОЙ" У нас е винаги така с недомлъвки. Няма и как да е иначе когато държавата е собственост на шепа "никакъвци"! Само те си се знаят помежду си.Н. Слатински:" В Русия властта се притежава от малка група олигарси, интелигентни, предприемчиви, ловки и с размах, добре разпознаваеми от народа и насочващи политиката и развитието на страната в изгодно за тях русло. У нас България се притежава от малка олигархична група олигархия от задкулисни в общи линии анонимници, алчни, безскрупулни, ПОСРЕДСТВЕНИ като личности и способни само на бързи удари чрез плячкосване, присвоили си държавата и спиращи всяка възможна политика и всякакво възможно развитие на страната."==Много точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Хахахаааа чудех се кога ще изпълзи някой, който да почне да обяснява че банките са пирамиди а парите са хартия и ето че не закъсня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още