Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев е подкрепил изграждането на Южния газов коридор

От 1 януари 2018 г. се открива директна въздушна линия между София и Баку

Радев е подкрепил изграждането на Южния газов коридор

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев. Снимка: БТА/AZERTAC

Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа. Затова подкрепяме този проект.

С тези думи президентът Румен Радев е открил разговора си с президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на двудневното му официално посещение в Баку. 

"Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърдихме подкрепата си за Южния газов коридор", заяви българският президент. Той допълни, че Азербайджан има ключово значение за този газов коридор и реализацията му. По думите му този проект ще даде реален шанс за диверсификация в Южна и Централна Европа.

Още по темата

"Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Алиев.Когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни, каза Алиев.

От 1 януари 2018 година се открива директна въздушна линия между София и Баку, пък съобщи Румен Радев в Баку след среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, цитиран от БТА. Пускането на линията между Баку и София съвпада с Българското председателство на ЕС и България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС, добави Радев.

Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между Баку и София. Сега се провежда подготовка, която се надявам  да приключи и в близко бъдеще, заяви в резиденция "Загулба" Илхам Алиев.

Според Алиев това е чудесен резултат от посещението на българския президент в Азербайджан. Той заяви, че е е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката.  

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности. Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и образованието.

Българският президент Румен Радев подчерта, че двете страни са преминали към конкретни стъпки за задълбочаването на сътрудничеството. "Много важно е да предприемем конкретни стъпки, защото стокообменът не ни удовлетворява", добави Румен Радев.

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Здравната система е остаряла по начина, по който е структурирана