Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Радев: Манипулатори опитват да изопачат историята за политическа употреба

Суверенитетът не е даденост, а изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван, заяви държавният глава

Радев: Манипулатори опитват да изопачат историята за политическа употреба

Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба, каза президентът Румен Радев в словото си на връх Шипка по повод 142-та годишнина от Освобождението на България.

„Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност“, допълни президентът.

Още по темата
„142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години“, допълни Радев.

Редица държавни глави поздравиха българския президент за 3 март. Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ, Република Австрия, Унгария, Кралство Испания, Република Естония, Република Казахстан, Държавата Палестина и много други, съобщават от пресслужбата на Президентството. 

„Приемете най-топли поздравления по случай Националния празник – Деня на Освобождението на България от османското иго“, заявява в писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин. „Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна“, отбелязва в писмото си руският президент. „Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимоизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, посочва още Путин. 

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на  стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва в писмото си президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
6
 
22
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Българите трябва да са вечно благодарни на руснаците за освобождението ни, но трябва да помнят и злините им срещу българския народ - те са безбройни. Едното не компенсира, нито изключва другото - чисто и просто руснаците си гледат интереса (нито трябва да ги съдим, нито да им се възхищаваме). Тъжното не е, че българи обичат руснаци или американци, а че не се гордеят с българите.
5
 
7
 
21
vzhekoff до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Петербург. Участва в кампанията за доставка на храна и фураж за действуващата руска армия."
Това е, може още много да се пише и говори, но за съжаление цялата ни история е низ от подобни персонажи.
5
 
8
 
20
vzhekoff до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да не пропуснем в списъка и Петко Каравелов - без съмнение най-читавият министър-председател, който сме имали, един от най-достойните строители на съвременна България. Кой го вкара в черната джамия ? Без съмнение, обаче Стамболов е основоположник на най-долното в българските политически нрави. И още нещо пропускаме в дългия му поборнически списък - участието му във войната - с какви подвизи е известен този апостол ? Цитирам "По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е военен кореспондент на ежедневния вестник „Ново време“ („Но
9
 
10
 
19
vzhekoff до: Dr. Vatnikov
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да цитираш Стефан Стамболов по темата е рядка глупост.
Къде беше той, докато Христо Ботев прекосяваше Дунава ? Кога е да си впише името до великия поет го има, а кога е да се води чета - няма го.
Къде бе големият апостол по време на априлското въстание ? Кри се под полите на една търновска туркиня.
Кой вкара в кауша най-големия войвода - Капитан Петко Войвода ?
Дори Буров пише за Стамболов, че е натрупал състояние обирайки имотите на турците. И добавя, че Господ го наказва, оставяйки му нещастно поколение заради всички тези низости.
7
 
11
 
18
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Стефан Стамболов

Мнозина у нас живяха дoскоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра, доколко тя е била искрено (разположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна.

От този знаменит ден 6 септемврий се забелязва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съеди­нението. Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искрени, несвързани с никаква задня мисъл. Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал – Съедине­нието. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

Още от Икономика и политика
Нови 189 потвърдени случая на коронавирус за последното денонощие