IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Очаквам от правителството да преведе обществото през COVID кризата

Кадрови промени към момента не се налагат, заяви президентът

21:16 | 20.10.21 г. 5
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и  икономиката, както и лишаване от социален живот.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно предстоящото въвеждане на нови мерки за овладяване на разпространението на коронавирусa у нас, съобщава пресцентърът на президентството.

Държавният глава заяви, че се търсят възможно най-леките и гъвкави мерки, които да дават свобода на всеки сектор и на гражданите да запазят своята работоспособност. „Животът, здравето и солидарността са основните ценности в обществото и следва да се водим от тях, когато тенденцията за ръст на заболели и починали расте рязко, а нашите лекари и медицински сестри изнемогват“, подчерта Румен Радев.

Няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели, заяви президентът в отговор на въпрос за призиви от страна на партии за оставката на министъра на здравеопазването. „Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат“, допълни държавният глава.

Румен Радев коментира, че проблемите няма да се решат чрез агресия над министрите и призова гражданите да проявят чувство за отговорност, като мислят за себе си и за своите близки. „Зеленият сертификат не е задължително ваксиниране. Никой не кара никого на сила да се ваксинира“, изтъкна държавният глава и припомни, че сертификат се осигурява и за преболедували, както и при направен антигенен тест и PCR тест.

Президентът посочи още, че като част от Европейския съюз нашата икономика и туризъм са свързани с останалите страни, което също трябва да поражда чувство на отговорност. „До затваряне на бизнеси няма да се стигне – учрежденията и всички фирми продължават да работят“,  каза Румен Радев и отбеляза, че има приети мерки от правителството, които не са спирали да се прилагат и средства за бизнеса ще бъдат осигурени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
От тях не се иска да мислят, а да слушкат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тия ме утрепаха с некомпетентност.Пропиляха няколко месеца в тотално неглижиране на проблема.През тия месеци ковид почти не се споменаваше, кампанията за ваксиниране беше тотално забравена и удавена в поредица от ПиАр акции и още по-дълга поредица от политически борби и подливане на вода.Не знам на какво разчитаха, имам чувството че се държаха като щраус с глава в пясъка и се надяваха някак си от само себе си този проблем да изчезне.Как въобще може да си помислиш да въвеждаш такъв сертификат от днес за утре, с хиляда неизяснени въпроса по прилагането му, без никаква идея до какво би довело подобно внезапно въвеждане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Копейкин му е казал, че е от лошите:)) И де.Бито повтаря. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
шът дядя вова , този е от ваш'те ... лично ходи до масква на оперативка ... дори не искаше Ф-16ките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Льотчика Моисей Масонски, очаквам масонското ти правителство да ПАДНЕ !!! Немедлено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още