IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев пред посланиците от ЕС: Да не позволяваме двоен стандарт за влизане в Шенген

По време на председателство на Съвета на ЕС ще задълбочим сътрудничеството си с партньорите в общността, каза президентът

15:30 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Прессекретариат на президента</em></p>

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът на България Румен Радев призова да бъдат прилагани еднакви критерии по отношение на участието на държавите членки в интеграционните проекти на Европейския съюз като Шенген. Това стана днес на работна среща между Румен Радев и ръководителите на дипломатическите мисии на държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България.

Държавният глава предупреди да не се допускат двойни стандарти, които имат обезкуражаващ ефект върху страните, изпълняващи стриктно задълженията и стандартите, заложени в европейското законодателство.

По време на разговора е потвърдена готовността на България да подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

„В политиката си спрямо региона Европейският съюз не трябва да установява нови критерии. Силата на ЕС е в това да прилага еднакви справедливи стандарти спрямо всички. Трябва да окуражаваме и подкрепяме страните в това да прилагат необходимите реформи още преди присъединяването си, както и да установяват ефективни добросъседски отношения помежду си“, каза още Радев, цитиран от пресслужбата на Президентството. 

Дипломатическите представители са проявили интерес към позицията на държавния глава относно проектите за създаване на обща отбрана на Европейския съюз. По думите на Румен Радев правилната стратегия за общността и индивидуалните държави членки е да разполагат с широк спектър от способности, които да гарантират постоянна готовност в днешната непредсказуема среда, а не да се предвиждат посоките и мащаба на потенциалните атаки.

България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността, е заявил още Радев пред посланиците.

„По време на своето председателство България си поставя за цел да бъде безпристрастен ръководител на преговорите в рамките на Съвета. Това, от което ще спечелим, е не налагането на национални интереси, а утвърждаването ни като отговорен, надежден и равнопоставен партньор в ЕС“, добави още Румен Радев.

В контекста на темата за българското председателство Радев е посочил, че на България предстои важната задача да изгради ефективни механизми за интеграция и подобряване на политиките в много сфери, измежду които продължаването на кохезионната политика, дигитализацията в ЕС и отбраната. Отговорна задача са и преговорите за излизане на Великобритания от Съюза с оглед на зачитането на правата на европейците, е посочил президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още