IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Ще връча третия мандат за съставяне на правителство най-късно в петък

Президентът призова партиите за компромис, за да се състави кабинет

14:26 | 22.08.21 г. 1
<p>
	Президентът Румен Радев.&nbsp;<em>Снимка: Иван Янев, БГНЕС</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Иван Янев, БГНЕС

Партиите трябва да конструират стабилно управленско мнозинство, така че да могат да сформират правителство. Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя и ще го направя, ако имат нужда от това време - до петък. Но в петък  трябва да връча мандата. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на посещение в Болярово и Тополовград, предава БНТ.

Той не пожела да каже на коя партия ще връчи мандата, а само подчерта: "Всички опции са възможни".

Призова, когато се правят "тънки партийни сметки" да се мисли за интересите на хората и заяви, че търпението на българите се изчерпва.

"Чакам ясен сигнал от партиите, те трябва да решат. При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата "компромис", а тази дума не витае в българския парламент. За това ги призовавам. Без компромис няма да се получи", каза държавният глава.

По думите му са възможни избори две в едно, но очаква експертно становище от ЦИК. Защото не е ясно дали това е възможно технологично въпреки декларациите на фирмите, които обслужват машините за гласуване. Той подчерта обаче, че такъв подход е против философията на нашия конституционен модел.

"Досега ние никога не сме имали смесване в едно на президентски и парламентарни избори. Трябва да се подходи много внимателно, да се помисли за всички възможни последствия от един такъв избор. Защото автоматично аз и г-жа Йотова се оказваме в много по-неизгодна ситуация. Тогава всяка партия нормално да издига свой кандидат, за да увлича максимално много гласове. Българският парламент трябва да намери баланса между това дали ще се спази духа на Конституцията или ще се спестят пари. Защото едни отделни избори ще са 50-60 млн. лева отгоре", каза президентът.

Радев заяви, че политиците трябва да се притесняват дали българите ще откликнат на техния призив след електоралната умора тази година и в рамките на по-малко от месец ще отидат три пъти на избори. "Това ще е голямо предизвикателство и никой не се наема да прогнозира каква ще е избирателната активност, каза той.

По думите на президента служебното правителство е формулирало ясни приоритети за актуализацията на бюджета - укрепване на здравната система, помощ за бизнеса и сега се включва третият приоритет - охраната на държавната граница.

"Аз мисля, че българският парламент е длъжен да се съобрази с тези приоритети, защото не са приумици на служебното правителство, това очакват българите", каза той.

Заяви, че има разчети от 4,2 млн. на месец, необходими на МО за подсилване с над 1000 души и 140 единици техника, така че армията да усили охраната на границата с Турция.

"Тези пари ги има в резерва, но от НС зависи да се актуализира бюджета, за да могат те да се разпределят по най-добрия начин", призова президентът и добави: "Времето за декларации изтече. Хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент, от политическите партии".

Призова депутатите да свършат и друга работа, която е неотложна, освен от сутрин до вечер да изслушват министри.

В Болярово и Тополовград президентът разговаря с жители и проведе работна среща с кметовете и местните власти на двата града. По думите му има дискриминация за хората в региона по отношение на инвестициите във ВиК сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Болен ли си Румене. Нещо ти стърчат ушите повече от нормално.. Вземи се в ръце и спинкай повечко.. Ужасно изглеждаш. Огрижен, треснат, уморен и изоставен, май си и предаден. Глътката ти я няма. Стоп кадъра нещо започна до го плъзгаш и назидателния тон ми липва. Хайде "Бенсеремос", не можа така. Без тебе всичко е сиво и скучно..Я излез пред фонтана и викни, та мало и голямо да те чуе. Чуе и обикне.. Аз съм най-из по на ***.. президент, който сте имали някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още