IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Сигурността изисква общ европейски подход в науката и отбраната

България може да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас

18:35 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев по време на срещата си с&nbsp;генералния директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке <em>Снимка: Президентска пресслужба</em></p>

Румен Радев по време на срещата си с генералния директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке Снимка: Президентска пресслужба

Съвременните предизвикателства пред сигурността изискват общ европейски подход в сферата на научните изследвания и отбраната, който да се гради върху потенциала на всички държави-членки на ЕС. Тази позиция споделиха държавният глава Румен Радев и генералният директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, които проведоха днес среща на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Възможностите за интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в перспективни общи проекти в рамките на ЕС бяха водещите акценти на срещата.

Индустриалното сътрудничество е фактор за отстояване на позициите на Европа в изследването на космоса, иновациите, наблюдението на климата и опазването на природата. Другата важна сфера, където Европа трябва да търси единодействие е в сферата на сигурността,  включително създаването на нов общ европейски изтребител, беше подчертано по време на разговора.

По думите на Румен Радев със своя опит и доказана експертиза, българските инженери и софтуерни специалисти могат да предложат най-добрите условия за реализация на общите европейски проекти в тези области.

„България е готова да подкрепи проекти, които дават възможност  българските учени да остават в страната ни и да получат тук възможност за своята професионална реализация“, подчерта държавният глава.

Държавният глава отбеляза възможността България да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас за предотвратяване на наводнения, за опазване на горските масиви и в борбата с незаконната сеч.

От своя страна Дирк Хоке открои перспективите за задълбочаване на сътрудничеството с България и при охраната на външните граници на ЕС чрез предоставяне на съвременни интегрирани системи за наблюдение и контрол и предотвратяване на трафика на хора и нелегалната миграция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още