IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen прогнозира 2,1% ръст на българския БВП през 2016 г., а OTP – 2,3%

Прогнозите на двете банки се базират на очакваното по-силно вътрешно потребление през тази година за сметка на по-слабия принос на износа и инвестициите

12:41 | 21.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Австрийската банкова група Raiffeisen Bank International и унгарската OTP Group прогнозират, че през 2016 г. икономическият растеж в България ще бъде 2,1% и 2,3%, съответно. Това гласят анализи на двете банки, които оперират в страната. Изводите са поместени в доклади, представени в рамките на конференцията на Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която се проведе в австрийската столица Виена.

Оценките им са по-песимистични в сравнение с очаквания от тях ръст на българския брутен вътрешен продукт (БВП) от 2,7% за 2015 г. Освен това анализаторите на кредитните институции смятат, че българската икономика ще расте по-бавно спрямо консенсусните оценки за региона на ЦИЕ. 

Например, Raiffeisen Bank International очаква регионът на Югоизточна Европа, към който причислява България, да отбележи растеж от 3% средно през тази година. Само за Централна Европа австрийската банка залага ръст от 3,1%.

От своя страна унгарската OTP, която притежава Банка ДСК, смята, че България ще увеличи съвкупния си БВП с 2,3% спрямо консенсусните оценки за ръст от 2,4% през 2016 г.

Прогнозите на двете банки се базират на очакваното от тях по-силно вътрешно потребление у нас през тази година за сметка на по-слабия принос на износа и инвестициите.

OTP смята, че през 2016 г. потреблението ще запише над три пъти по-бърз растеж спрямо очакваните 0,5% за 2015 г. Оценката за тази година е 1,7%. По отношение на износа – унгарската банка вижда забавяне на ръста до 6% през 2016 г. спрямо 7% през 2015 г.

Анализаторите на Raiffeisen Bank International са на мнение, че през тази година ефектите от програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка, довела до поевтиняване на еврото, което се отрази положително на българската икономика, ще избеднеят. Това, в комбинация с очакваните от банката по-високи цени на петрола, би потиснало ръста на българския БВП до 2,1%.

За 2017 г. пък Raiffeisen предрича ускоряване на растежа до 3%. От своя страна ОТР няма публикувана оценка за следващата година. Италианската банка UniCredit, която също представи свои оценки за развитието на българската икономика, предвижда ръст от 3% през тази и 2,9% през следващата година.

„Извличайки ползи от по-добрите икономически условия (по-слабо евро, ниски цени на петрола и по-лесен достъп до финансиране) и въпреки несигурната външна среда, реалният БВП нарасна по-бързо от очакванията през 2015 г. в условията на среда с ниска инфлация“, пише в анализа на Raiffeisen Bank International за България.

Банката признава, че българските икономика и банков сектор са преодолeли кризата от лятото на 2014 г. и нестабилността в Гърция, белязала 2015 г. Австрийските анализатори акцентират и върху предстоящия преглед на качеството на банковите активи и стрес тестовете за системата през 2016 г., за които споделят виждането, че някои банки могат и да не успеят да изпълнят критериите, което би довело до консолидация в сектора.

„Растежът беше изненадващо висок през 2015 г., но перспективите са по-бледи заради структурните ограничения на българската икономика – ниското ниво на диверсификация и липсата на индустрии, създаващи висока добавена стойност“, са част от изводите на OTP.

И двете банки очакват инфлация през 2016 г. и спад на безработицата у нас.

Raiffeisen Bank International прогнозира инфлация от 2,2% за тази и 3% за следващата година, докато ОТР вижда ръст на потребителските цени от 1,6% през 2016 г. И двете институции са на мнение, че инфлацията у нас ще бъде по-висока от средната за региона на ЦИЕ и спрямо консенсусните оценки.

По отношение на безработицата ОТР смята, че тя ще слезе до 9% през 2016 г. спрямо очакваните 9,5% през 2015 г. Raiffeisen вижда понижение на показателя до 10,7% през тази и 9,8% през 2017 г. спрямо прогнозираните за миналата година 11%.

Банките изчисляват, че делът на държавния дълг спрямо БВП ще кръжи около 30% в следващите две години.

Докато ОТР няма прогноза за курса на лева спрямо долара, то Raiffeisen очаква българската валута да поевтинее до 1,92 лв. за долар, преди да поскъпне до 1,78 лв. в края на 2017 г.

Унгарската банка очаква още и ръст на заплатите от 7,1% през 2016 г. основно заради ефекта от повишаването на минималната работна заплата до 420 лв. от 1 януари тази година и с още 40 лв. от 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
strol
преди 8 години
Да ама румънците не си избират безмозъчна ТИКВА за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
strol
преди 8 години
Да ама румънците не си избират безмозъчна ТИКВА за премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
а румънците по две на нашият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Много слаба работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още