IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райна Миткова: 10-годишната абсолютна давност е много кратък срок

Приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите ще са сериозен удар върху финансовата система в България, посочи председателят на АКАБГ

22:00 | 30.07.20 г. 2
Райна Миткова: 10-годишната абсолютна давност е много кратък срок

Коментарът ѝ е по повод приетите на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите.
Миткова посочи, че практиката показва, когато задлъжнелите потребители стигат до лична финансова криза, те обикновено са с повече от едно задължение.

"Опрощавайки само едното, няма как да цялостно да се разреши проблемът. Когато има такъв финансов проблем, е да има добре разписан Закон за физическия фалит, препоръча председателят на колекторската асоциация. - Той може да предостави критерии и пресяването на добросъвестните от недобросъвестните платци."

Миткова цитира становището на Европейската банка за възстановяване и развитие, според което последствията от такова решение ще носят добросъвестните платци.

„Това би бил сериозен удар върху финансовата система в България. Последиците биха се изразили в ограничаване на достъпа до кредитиране, затягане на критериите, оскъпяването на този ценен финансов ресурс", предупреди тя.
Председателят на колекторската асоциация подчерта, че ще се прииеме закон с обратно действие, който ще наруши икономическия климат в страната и ще разубедим инвеститорите да се насочат към нас.

Според Райна Миткова текстът на закона в сегашния вид е неясен. От друга страна, като добра стъпка тя определи удължаването на срока за входиране на становища и се надява той да бъде използван за ползотворни дискусии.

„Може ли 10-годишната давност по публичните задължения да е аналог на предлаганата давност по частните задължения? Този аналог е потърсил законодателят в сегашната версия, но той не може да бъде приложен в рамките на частно-правни отношения. Държавата има повече инструментариум, за да потърси своите задължения, затова в този контекст срокът от десет години е разумен. В Германия обаче този срок е 30 години", даде пример председателят на колекторската асоциация.

Миткова е на мнение, че е нереалистично за 10 години кредиторите да се справят със събирането на задължения и преценява, че 16 г. е добър срок, и то когато кредиторът има доказано вземане.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Направете ги 100 години.....,така добре ли е.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Nemezanimavai
преди 3 години
Госпожата подвежда с не пълна информация за сравнения с германия личния фалит зависи от сумата която длъжникът дължи ако е например 20 30 хиляди евро личния фалит трае по малко от 10 години,ако сумата е по голяма естествено е да бъде до 30 години но нали тя защитава интересите на колекторските фирми дето са дали заеми по 2 3 бона а искат да вземат и душата на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още