IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райнов: Реформата на Москов няма да спре доплащането за лечение

Ще използваме всички средства на парламентарната опозиция, за да спрем безумието, до което се стигна в здравното осигуряване, каза левият депутат

10:48 | 13.07.15 г.
Райнов: Реформата на Москов няма да спре доплащането за лечение

Ако мине реформата на здравния министър Петър Москов, пациентите ще продължават да си доплащат за лечение. Това каза в интервю за в. "Труд" депутатът от БСП Лява България Емил Райнов.

"Не приемам, че от 1 януари, когато ще влязат в сила пакетите, вече няма да се доплаща за нищо. Подобно твърдение буди усмивки у всички нас. Напоследък коментираме, че сегашната ситуация много ни прилича на обещанията през 1999 г., когато стартира здравната реформа и когато ни се казваше, че щом тя се задейства, никой за нищо няма да плаща и всичко ще върви към светли бъднини. Това звучи несериозно", посочи Райнов. 

Депутатът каза, че реформата Москов означава „рязко ограничаване на достъпа на хората до качествена здравна помощ, влошени здравни показатели и обедняване вследствие на доплащанията в здравеопазването.

Пакетите са едно голямо недоразумение, смята депутатът от левицата и допълва, че за пореден път продължаваме с разделението на българите – най-напред то бе на социално слаби и заможни, после на здравноосигурени и неосигурени, а сега ги разграничаваме и противопоставяме на здравноосигурени по основния пакет и на осигурени по допълнителния.

Ще използваме всички средства на парламентарната опозиция, за да спрем безумието, до което се стигна в здравното осигуряване, закани се Райнов.

"Когато се говори, че видите ли, по този начин ще се подобри достъпът на хората, за всеки е ясно, че едни пациенти ще бъдат привилегировани, защото по стечение на обстоятелствата заболяването им ще попадне в първия пакет на основните и тежки страдания. Така те ще имат гарантирано бързо и напълно платено лечение. Докато на другите - чиито заболявания са в допълнителния пакет, ще им се наложи да чакат или дори да доплащат, обясни депутатът причините от БСП заедно с ДПС, БДЦ и АБВ да сезират Конституционния съд (КС) за ЗЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още