Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ралица Агайн: Недостатъчната цена на ГО е един основните рискове в сектора

Премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения, твърди бившият заместник-председател на КФН

Ралица Агайн: Недостатъчната цена на ГО е един основните рискове в сектора

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Рисковете в застраховането са свързани с цената на застраховката "Гражданска отговорност", която не генерира достатъчно приходи, с които да се покриват щетите. „За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. Това обяви в ефира на bTV вече бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Тя обаче не назова конкретни рискови компании. Изказването ѝ е по повод твърдението на премиера Бойко Борисов от вчера, че „службите му докладвали за рискове в сектора“.

Припомняме, че вчера в парламента се състоя извънредно заседание, на което беше обсъден казусът с фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“ и бе поискана оставката на Ралица Агайн.

Тя призна, че има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите, които могат да доведат до нови сериозни проблеми, но КФН е взела необходимите мерки. Бившият заместник-председател на КФН припомни решението на ВКС, което задължава застрахователите да изплащат обезщетения не само на родителите и децата, но и на близките роднини на жертвите на катастрофи. Агайн подчерта, че това ще доведе до голям разход за застрахователите и от тях вече е изискана адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми.

По думите ѝ през миналата година са отнети лицензите на две малки компании заради нарушения в тяхната дейност, а за последните четири години на поста е наложила глоби на всички компании, които са допуснали нарушения, за общо 7 млн. лв.

„Българските потребители са сред най-добре защитените в ЕС“, категорична е Ралица Агайн. Тя посочи, че лично е предложила при последните промени в Кодекса за застраховането да се създаде обезпечителен фонд, който да защитава потребителите при фалит на компания. Този фонд обаче покрива рискове само за български фирми, уточни бившият заместник-председател на КФН. 

Още по темата

По повод подаването на оставка след случая с фалита на „Олимпик” тя посочи, че това е бил личен избор, чрез който да запази репутацията си. „Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор”, каза тя. Агайн е категорична, че не е било в правомощията й да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. „КФН е колективен орган, има си и председател”, посочи тя.

Ралица Агайн посочи още, че се е съобразявала изцяло с комуникационната политика на Комисията и не е имала право да дава изявления по своя преценка. Тя призна, че надзорният орган е трябвало да бъде по-активен в огласяването на проблема с „Олимпик“, но това не е зависело от нея.

Агайн увери, че още в първия момент, на 10 май, са били наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива – да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България. В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник. „КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър. Когато това е станало, още същия ден сме наложили забраните да се извършва дейност в България и да се разпорежда с активите си. Това са правомощията на комисията. Не разполага с възможност за други действия”, обясни още тя.

„Голямата загуба са тези 197 хил. полици прекратени на 17 август. Загубата по тях би била на стойност 9 350 000 лв. Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото“, обясни отново Ралица Агайн и подчерта, че ДАНС и прокуратурата не влизат за първи път в КФН и в това няма нищо необичайно.   

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
4
 
11
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Агайн : „КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър."

А ЗАЩО И ДО МОМЕНТА НЕ СТЕ ОТНЕЛИ ЛИЦЕНЗА НА РЕГИСТРИРАНАТА В БЪЛГАРСКИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ФИРМА "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" с ПИК 200737120 ??

Не е ли странно, че точно с този ПИК 200737120 принадлежащ на фирмата "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" се легитимера ГРЪЦКАТА КОМПАНИЯ "Олимпик иншурънс къмпани" , която няма регистрация в българския Търговски Регистър ??

ЗА МЕН ТОВА Е ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗА ВАС НЕ Е

В профила на фирмата "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" отразен в ТР ясно е посочено , че тя действа по БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО.
На това основание КФН й е наложила за срок от шест месеца ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ПРОДУКТИ , но не сте й отнели ЛИЦЕНЗА!!
КАКВО ОЩЕ ЧАКАТЕ?? Или нещата в Кипър не са такива каквито ни ги представяте?!!

НАМИРАТЕ ЛИ ЗА НОРМАЛНО В КИПЪР ДА Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА НА "ОЛИМПИК ИНШУРЪНС КЪМПАНИ" , а българския клон "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" с ПИК 200737120 да ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ!!!!

ЗА МЕН ТОВА Е БЕЗУМИЕ!!!

Безумие е българския ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД да изплаща само ЩЕТИТЕ , но не и да връща ПРЕМИИТЕ на застрахованите!!!

ЗАЩО ПРИ ЕДНА И СЪЩА ОТГОВОРНОСТ, НА ЕДИН И СЪЩ ЗАСТРАХОВАТЕЛ СЕ МЕРИ С ДВА РАЗЛИЧНИ АРШИНА - плащат се щетите , но не се връщат премиите?!!!

ЗАЩО БЕ АГАЙН?!!

ЗАЩОТО НЯМА ДЪРЖАВА И НАЧЕЛО В ТАКИВА ОТГОВОРНИ СЕКТОРИ КАТО ЗАСТРАХОВАНЕТО СТОЯТ ПАРАШУТИСТИ НЕПРАВЕЩИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НА АВТОМОБИЛА И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ НА ВОДАЧА!!!

ЩЕТАТА ОТ ВИНОВНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА КОГО ПОКРИВА В БЪЛГАРИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ - на атомобила или на водача???

Оказва , се че на АВТОМОБИЛА!!!!
ТОВА БЕЗУМИЕ ГО ИМА САМО В КРИПТОКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ В КОЯТО ВНУЦИТЕ , ДЕЦАТА И ОХРАНИТЕЛИТЕ НА "НАШИТЕ" ДРУГАРИ СА ПОСТАВЕНИ НА ПРАВИЛНОТО МЕСТО И ПОЗИЦИЯ.

Карайте я все така пък ще видите до къде ще стигните!!!
2
 
2
 
10
преди 10 месеца
2
 
3
 
9
преди 10 месеца
После като се чудите как стигнахме до там, защото сте прости е.
2
 
4
 
8
преди 10 месеца
Мутрите и мафията печели. Вие ги защитавайте :D
3
 
2
 
7
преди 10 месеца
Един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, ето до това ще доведе любимата ви кретено-масонска демокрация и капитализъм, честита ви радост.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска