IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранното пенсиониране в много сектори е проблем, смята Хасан Адемов

Коледни надбавки за пенсионерите тази година ще има, но не за всички

10:05 | 09.10.13 г.
Ранното пенсиониране в много сектори е проблем, смята Хасан Адемов

Проблемът на България е в ранното пенсиониране, което се случва в доста сектори, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, като визира най-вече в сектор „Сигурност".

Министърът на труда и социалната политика каза, че няма информация за това колко пенсионери ще получават пенсия от 10 хил. лева, ако се премахне таванът на пенсиите. Но посочи, че в България 53 хил. души са ограничени при взимането на пенсиите, които им се полагат заради изработения стаж.

Всеки, който има идентификационен осигурителен код, може да изчисли каква пенсия ще получава, като се възползва от услуга на сайта на Националния осигурителен институт, отбеляза социалният министър. За да се изчисли размерът на пенсията, обаче, са необходими няколко показателя, най-важният от които е осигурителният доход за последната година от стажа.

Социалният министър увери категорично, че коледни надбавки за пенсионерите тази година ще има, но не за всички. "След като няколко години коледната надбавка беше илюзия, тя е очаквана от всички пенсионери. Въпреки желанието ни всички да я получат, това е невъзможно", каза той. Още не е решено дали добавки ще получат само хората с най-ниски пенсии или ще се подходи диференцирано.

Предложението за повишаване на минималната работна заплата вече е внесено за дискусия в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Адемов заяви, че вероятно към края на този месец ще бъдат дискусиите със синдикатите и работодателите, за да се намери решение за нея.

"С постановление на Министерски съвет може да бъде променен размерът на минималната работна заплата. Но преди това по закон тя трябва да бъде дискутирана със социалните партньори и работодателите в рамките на тристранката", категоричен бе Адемов.

"Ако аргументите ни, тези на синдикатите и на работодателите съвпаднат, то това ще бъде в най-голяма полза за вдигането на минималната работна заплата", каза още Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още