IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано сутринта избирателите са били по-активни в сравнение с вота за НС през 2014 г.

Към 10 часа около 10 хил. български граждани в чужбина вече са гласували

12:52 | 26.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Избирателната активност към 10 ч. сутринта е била 8,44%, докато при предходните парламентарни избори през 2014 г. по същото време активността е била 7,81%.

Днес до 10 ч. са гласували 574 657 души, съобщи БТА като се позова на Централната избирателна комисия. 

Към 10 часа българско време около 10 хил. български граждани вече са гласували в избирателните секции извън страната, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК. Избирателна активност в чужбина не може да се посочи, защото там в избирателните списъци могат да се дописват всички български граждани, които желаят да гласуват.

Към 17 часа местно време в Австралия са гласували 154 души, а в Германия към 10 часа българско време - 992, във Великобритания - 579, в Турция - 5044, във Франция - 197, в Испания - 241, в Кипър - 454, в Гърция - 371.

В ЦИК няма сигнали за затруднения при гласуването в чужбина. Ако постъпят, те ще бъдат разгледани своевременно, каза Андреев. Процесът на гласуване тече нормално, дори има държави, където скоро изборния ден ще приключи, като например в Нова Зеландия.

В други държави като САЩ пък гласуването още не е започнало.

Преминаването към лятно часово време не се е отразило на организацията на изборите. Малко са били членовете на СИК, които не са се явили тази сутрин за началото на изборния ден.

В ЦИК днес вече са разгледали 9 сигнала и една жалба, свързани с изборния процес и с агитация. Един от тях е за забраната за гласуване в подвижна СИК в столична болница за медицински персонал, който е на 12 часово дежурство. След указания от ЦИК тези хора ще могат да упражнят своето право на глас, каза Александър Андреев.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че блокадата на границата не може да бъде толерирана, въпреки че хората, които са я осъществявали, „имат определени идеи, които заслужават уважение“. По думите му законът дава възможност на хората с двойно гражданство да гласуват и граничният пункт не може да бъде блокиран, а има и нормално преминаващи туристи и товари, предаде Dnes.bg.

Той коментира и ситуацията с изборния ден, като в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. сигналите за нарушения сега са се увеличили почти двойно - при 534 сигнала сега и 374 тогава.

"Арестуван е председател на СИК в Плевенска област за купуване на гласове, а 8 са обвиняемите лица до тази сутрин", съобщи още Цацаров.

Постановена е и една присъда – 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра. Според главния прокурор сигналите ще се увеличат още повече до края на изборния ден.

Вижте във видеото какво мислят за вота дванадесетокласници от Втора английска гимназия в столицата. Екипът на Bulgaria ON AIR се срещна с тях дни преди изборите.

*Новината е допълнена в 13.39 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още