IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте интересът на чужденците към културния туризъм у нас

Чуждите туристи посещават музеи, театри и други културни мероприятия и са много доволни от престоя си, смята Румен Драганов

17:25 | 03.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди посетиха паметни за 3 март места. Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Хиляди посетиха паметни за 3 март места. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Расте броят на чуждите туристи, които посещават културни обекти и забележителности в България, коментира пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма.

Той посочи, че увеличеният брой на полетите на нискотарифните компании към София и Пловдив е в основата на ръста на туристите през последните месеци. Те посещават не само музеи, но и театри и други културни обекти и са много доволни от своя престой, смята експертът.

Драганов очаква за първи път през тази година съотношението между летния, морския туризъм и културния туризъм да бъде 50 на 50 като брой туристи. Неговите прогнози са, че броят на чужденците ще расте и ще се насочи и към други градове в страната.

Около 240 хил. българи използват туристически услуги през днешния празничен ден. Към 40 хил. от тях са избрали да почиват в чужбина. Голям е броят на хората, които са решили да посетят "паметни места" като връх Шипка, както и паметниците в Пловдив, София, Велико Търново и т.н., каза още експертът.

По негови изчисления повече от 50 хил. души са изкачили връх Шипка и са посетили места, паметни за днешния 3 март, когато страната чества 139-та годишнина от Освобождението от турско иго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още