Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Расте наемането на работници за земеделието с еднодневни трудови договори

Инспекцията по труда очаква през тази година броят на сключените договори да надхвърли миналогодишните 200 хил.

Расте наемането на работници за земеделието с еднодневни трудови договори

Снимка: Pixabay

Увеличава се наемането на работна ръка с еднодневни трудови договори предвид засилената активност в селското стопанство.

Това съобщават за програма "Хоризонт" на Българското национално радио (БНР) от Главната инспекция по труда. От началото на година до момента са закупени 120 000 еднодневни трудови договора при 108 000 за същия период на миналата година, показват данните на институцията.

Инспекцията очаква до края на годината броят на еднодневните договори да надхвърли миналогодишните 200 000. Тази година масово са наемани хора при розобера, за обработка на лозови масиви и в момента при брането на черешите. Засега в Старозагорска и Пазарджишка област това се случва най-масово.

Над 5000 проверки са направени от Инспекцията в земеделието през миналата година. Отчита се спад на нарушенията, обяви експертът Дина Христова: "При този увеличен обем проверки, намаляват случаите на лица без трудови договори. Миналата година бяха под 200 такива случая, което означава, че наистина тези договори са позволили някакво изсветляване на един от най-сивите сектори".

Инспекцията задължително сигнализира Регионалните инспекторати по образование, ако засече деца на полето. През май в Пазарджишко е установено, че в учебно време 5 непълнолетни придружават родителите си, докато те работят. От гледна точка на Кодекса на труда това не е нарушение, но е задействан механизмът за проверка дали децата посещават редовно училище.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите