IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте производството на месо, на вино намалява

Вносът на вино през първото тримисечие нараства с над 50% на годишна база

13:14 | 28.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Расте производството на месо, на вино намалява

През първото тримесечие на годината у нас е произведено повече месо и месни продукти с 1,2% на годишна база. Това сочи анализ на „Капиталов пазар” АД, собственост на Българската стопанска камара (БСК). Оборотът от продажби на продукция и стоки и извършени услуги нараства с 12,7%.

Вносът в сектора продължава да нараства, като на годишна база се отчита ръст от 8,8%. Около 83% от вноса е на чисто месо.

През първото тримесечие на 2011 г. са изнесени по-малки количества месо спрямо четвъртото тримесечие на 2010 година, но на годишна база се отчита увеличение с 48,5%. В сравнение с първото тримесечие на 2010 г. предприятията производители на месни продукти са продали на вътрешния пазар с 2,5% повече месо и месни продукти.

Производството на вино през първото тримесечие на 2011 г. намалява, показва анализът на БСК за развитието на сектора. На годишна база спадът е с 0,9%. Произведените вина със защитено наименование за произход са по-малко с 24,4%, а тези без защитено наименование – с 0,8%.

Вносът на вино в България нараства с все по-бързи темпове. На годишна база увеличението на внесеното количество вино е с 54,1%, докато при износа се наблюдава намаление на изнесените количества.

Предприятията производители на вино през първото тримесечие на 2011 г. са продали на вътрешния пазар с 19% повече вина в сравнение със същия период на 2010 г. Ръстът се дължи на вината без защитено наименование за произход, чиито продажби са по-големи с 22,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
vinoloze
преди 12 години
Що не вземеш да посетиш една винарска изба и да видиш как се прави вино.Тогава говори!От това негативно отношение в България страдат винопроизводството.За 10 лв. може да пиеш едно добро българско вино,и повтарям ВИНО.Вземи малко прочети информация.Вярваш ли,че Аржентинските вина като пристигнат в България на цена 10лв имат грозде?Замисли се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Tи луд ли си? Нали и тогава ще се намерят хора, които да кажат че продукцията им ще се оскъпи и че нямало смисъл да се произвежда по стандарт! Що ли? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Ми то всичкото вино в България е фалшиво , вече не сме луди да даваме по 10лв за бутилка с нещо спиртосано и оцветено. Докато не въведат стандарт и за виното, все ментета ще пиеме, добре че има Австралийски и Чилийски вина, които ако не друго, поне са от грозде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още