IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на биопроизводителите се ускорява

Продукцията от биофермите става все по-разнообразна

17:42 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България отбелязва подем в биоземеделието през последните години и все повече европейски държави търсят българска биопродукция. Сертифицираните площи и отглежданите култури се разнообразяват, заявиха участниците в семинар за сектора, организиран от Българска асоциация биопродукти.

По света биопродукти се отглеждат на площ от 55,9 млн. ха към 2015 г. Най-много те са в Океания – 22,8 млн. ха, Европа – 12,7 млн. ха, следват Латинска Америка, Северна Америка и Африка, заяви Антон Величков, шеф на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в агроминистерството.

Допълнително по света има необработваеми площи в екологично чисти райони, които са сертифицирани за събиране на диворастящи билки, плодове и гъби - 39,7 млн. ха към 2015 г.  

В Европа предназначените за биопроизводство 12,7 млн. ха са 2,5% от нивите. През 2015 г. тези площи са се увеличили с над 8%, а биологичните производители са близо 350 хил.

В ЕС 12,5 млн. ха са предназначени за биологично производство заедно с площите в преходен период (преди да бъдат сертифицирани) или това са 6,2% от използваната земеделска земя. През 2015 г. в ЕС е отбелязан ръст от 7,8% на земята за биоземеделие, а производителите са близо 270 хил.

През 2016 г. 3,5% от използваемата земеделска земя в България е в система на контрол. Производителите са 7 262 или седем пъти повече спрямо 2011 г.

През годините се разнообразяват отглежданите култури, стопаните гледат включително броколи и артишок заради европейския пазар.

Докато до 2014 г. площите с биопродукция растат по-плавно, през 2015 и 2016 г. се вижда по-рязко увеличаване, коментира Антон Величков.

По думите му се увеличават и биологично отглежданите животни.

общо 90 - 95% от биопродукцията се изнася, заяви председателят на Българска асоциация биопродукти Албена Симеонова.

Антон Величков съобщи, че агроминистерството ще засили контрола върху фирмите, които издават на стопаните сертификати за биоземеделие и след това ги контролират. Според него трябва да се гарантира, че компаниите осъществяват ефективен контрол.

„Не е нормално да има биопчелари до най-големите зърнопроизводители, които пръскат със самолети“, коментира  Албена Симеонова.

След като на дискусията фермери заявиха, че не са доволни от регистъра на биопроизводителите, представителят на агроминистерството обеща да бъдат направени промени. 

Албена Симеонова съобщи, че асоциацията ще разработи собствен стандарт, чийто знак да гарантира, че фермерската продукция действително е произведена при спазване на правилата за биоземеделие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още