IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделянето на здравните пакети на две не е правилно, смятат експерти

Има различни модели как да се организира доплащането, заяви Стойчо Кацаров

09:35 | 17.06.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Разделянето на здравните пакети на две не е правилно, смятат експерти

Разделянето на здравните пакети на две – основен и допълнителен, не е правилен подход. Около това мнение се обединиха Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, и Атанас Щерев, директор на болница „Щерев”, пред телевизия Bulgaria On Air.

Във вторник след десетчасови дебати парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, с които здравните услуги, които ще се покриват от НЗОК, вече ще са разделени в два пакета - основен и допълнителен. Основният и допълнителният пакет ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Наредбата ще може да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година.

Според Кацаров голям проблем е, че не е имало възможност за дискусия по това предложение на министъра. 

По думите му не сме наясно как точно ще става доплащането за заболяванията по втория пакет. Експертът отбеляза, че и сега пациентът си доплаща половината от стойността на терапията. Според Кацаров има различни модели как да се организира доплащането.

Той допълни, че с приетия от НС Закон за здравното осигуряване не са се случили две важни неща. Първо държавата ще продължи да осигурява прокурори, следователи, държавни служители и други висши държавници, което е несправедливо спрямо останалите, и второ - отпадна предложението пациентът да посочва удовлетвореност от лечението. Здравната каса щяла да парви поручването, което е несериозно, каза той.

От своя страна д-р Атанас Щерев похвали усилията на Москов за това да се случи здравната реформа, но не вижда как ще стане разделянето на пакетите - този подход не е най-добрият, коментира той. „Песимист съм, трябваше да се определи касова цена, така че при определен бюджет на Касата да се установи какъв процент се плаща от фонда и останалото да е платено от частните фондове”, каза той.

Щерев отново припомни идеята си да има фонд за хора без доходи, който да покрива тяхното лечение, тъй като над 1 милион души не са в състояние да плащат здравни вноски. Те и в момента се лекуват и никой не плаща за тях, затова подобен фонд е нужен, допълни той. По думите му парите за фонда трябва да са осигурени от държания бюджет.

Здравна реформа се прави от цялото правителство, а не от здравния министър, категоричен бе Щерев. Той определи като положителна стъпка старта на приватизацията на болници, които са в забранителен списък. По думите му това означава нови инвестиции в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
държавната каса и вноска тр да е една за всички с качество едно за всички- един за всички, всички за един!Който се смята за специален да ходи на фор профит лечение и осигуряване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Не само - тия дет плащат ще получават по малко за парите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
С две думи, пак не е ясно кой пие кой плаща и колко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още