IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделителната линия в ЕС при ваксинацията повтаря Желязната завеса

Десетилетията комунизъм, недоверието във властите и изразените неравенства играят съществена роля за ниското ниво на ваксинация у нас

10:50 | 01.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С почти три четвърти от всички пълнолетни, напълно ваксинирани срещу Covid-19, Европейският съюз е световен лидер във ваксинирането. Но впечатляващото число прикрива една неудобна реалност: разпространението е изключително неравномерно в рамките на съюза, коментира CNN.

Някои страни, включително Ирландия, Малта, Португалия и Дания, са постигнали почти пълно ниво на ваксиниране с около 90% от населението, сочат данни на Европейския център за контрол на заболяванията. От другата страна на нещата са Румъния и България, които са ваксинирали напълно съответно 33% и 22% от населението си.

Проблемът не се крие в недостига на ваксини – всички страни от ЕС имат достъп до всички видове, одобрени от съюза. Освен това те имат правото да изберат и други – както Унгария закупи от руската ваксина "Спутник".

„Имат ваксините. Всеки, който иска, може да се ваксинира“, коментира политологът и председател на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев за CNN.

Вместо това обаче, допълва той, България се бори с дълбоко вкоренено колебание срещу ваксините, подхранено от политическата нестабилност, конспиративните теории и липсата на доверие във властите.

„Има високо ниво на недоверие, което важи както за България, така и за Румъния“, казва той. „Дори медицинската общност, лекари, медицински сестри, мнозина се колебаят да бъдат ваксинирани, затова не е изненадващо, че и обществото като цяло също се колебае“, допълва Кръстев.

И Румъния, и България се борят със скокове при новите случаи на заболели от коронавируса от началото на септември. Румъния съобщава за над 45 хил. нови болни и над 800 смъртни случаи в седмицата до неделя – приблизително същото ниво като при пика от втората вълна на пандемията през април.

България, от своя страна, ще проведе третите си парламентарни избори тази година през ноември. Двата предишни вота завършиха с безизходица, без сформирано правителство. В резултат на това страната е блокирана в една безкрайна предизборна кампания, в която няма много място за нещо друго.

„Има много повече предизборни кампании, отколкото ваксинационни кампании“, казва Кръстев. „Нито правителството, което беше на власт, нито служебното правителство направиха ваксинирането приоритет“.

Според Кръстев проблемът с ваксините не е разделил българското общество по партийни линии, тъй като повечето хора като цяло са обединени в недоверието към политическата класа. „САЩ има високо ниво на политическа поляризация, тук не става въпрос толкова за политическа поляризация, а за объркване и отвращение от всичко политическо, което до голяма степен вреди на успеха на [ваксинационната] кампания“, казва той за CNN.

Твърденията за корупция в правителството предизвикаха масови протести в България миналата година. Полицията отговори с агресия, която шокира страната – и направи хората дори по-подозрителни към властите.

Медиите също изиграха роля, допълва Кръстев. „За да направят дебата по-интересен, те представят мненията за и против ваксините като еднакво ценни, затова хората се объркват“, обяснява той.

Румънското правителство обвини за слабото ниво на ваксиниране фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват в интернет.

В двете страни обаче има и силно изразени неравенства. Ромските общности в Румъния и България са сред най-малко ваксинираните. Директорът на програмата за ромите към „Отворено общество“ в София Димитър Димитров казва, че проблемът се дължи на обтегнатите отношения между общностите и по-широкото общество.

„Много ромски квартали в България са обект на затваряне без точни [обяснения], макар че нивото на зараза в други части на същите общини е по-високо. Затова това отношение от институциите към ромите и ромските квартали показва защо те не вярват на институциите“, допълва той за CNN.

Според него за много хора, особено в селските райони, може да е труден достъпът до местата за ваксиниране. „Ако трябва да хванете автобус или влак и да пътувате 100 километра, за да стигнете до болницата и след това да чакате на опашка, това струва време и пари. Самата ваксинация е безплатна, но за да стигнеш до пункта, трябват пари“, казва Димитров.

Правителството на Румъния наскоро обяви, че ще отдели допълнителни ресурси, за да гарантира, че хората, които не могат да достигнат клиниките, ще могат да получат ваксини – например като поискат лекар да ги посети у дома им.

Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Писнаи ми 30 години БАШ комунисти да говорят срещу комунизма по толкова ПРИМИТИВЕН начин!!!Наистина ми писна! Тези хора деизнформират обществото у нас и в чужбина и се докарват на истинските си работодатели. При това се опитаха още в началото на прехода да отхвърлят произхода на хората като фактор за тяхното ниво и развитие. Да бе да! Всички тези твърде активни глашатаи на недостатъците на "комунизма" - защото комунизъм нямаше на практика - са от един дол дренки. Та какво ще ми каже Иван Кръстев - син на баща си от ЦК на БКП и политолог за мотивацията за ваксиниране с размахване на (среден) пръст срещу простите източноевропейци. Досега слушах по БНР корпулентния Огнян Минчев, който високопарно говореше срещу президента Румен Радев като истина от последна инстанция. АМИ да беше толкова смел и говореше така, когато беше СЪВЕТНИК в ЦК на БКП!!! Списъкът е дълъг - Христо Иванов, Красен Станчев и т.н. Наблъскаха се на хранилката на Сорос и обърнаха палачинката. ГНУС! Предлагам оттук нататък при всяко участие на социолог, политолог и друг ....лог предварително да му се даде визитка откъде произхожда и какви прогнози е имал при предишни избори и как са се сбъднали. СТИГА СА МИ ПЛЯМПАЛИ и изкривявали и без това сложната действителност у нас. След като толкова ЗАБРАВЯТ и подценяват злодействата на Борисов цели 12 години, да влязат в неговите редици, той ще ги ощастливи с 200. Явно това им е нивото и дадената повеля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Има си причина и бих казал, че доста добре се справяме. Идеята зад всичко това е дигитални паспорти, и социално кредитна система като в Китай. Тоест стадото на колене и тотално убиване на демокрация и човешки права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
Shadow1
преди 2 години
Абе прави са хората, че не сме много стока. Но да се надяваме, че с времето ще се понаучим малко от малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
neon7
преди 2 години
Българите сме го гледали този филм ! В западна европа има да почакат за "светлото ваксинално бъдеще "!https://***.youtube.com/watch?v=DC-JldxtSE4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 2 години
замисли се... колко често си виждал дърт мааангал, такъв дето е над 60 ? ... или мааангал в учебна кола :) ама това е по друга тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
мрът , кой ти каза че не мрът ... ?! ... колко е добавената смъртност в БГ ... и на какво се дължи според теб ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
onezero
преди 2 години
Гледам са отворили дума за *** - това лято ги гледах как правеха масово сватби от по над 500 човека, и по принцип не спазват абсолютно никакви мерки - я някой математик да каже защо те не боледуват и не умират от кромида?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още