IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за балансиране на енергийната система влизат във фактурите за ток*

От 1 юни 2014 година заработи балансиращият пазар на електричество, което е първата стъпка към либерализацията на енергийния пазар

15:55 | 22.07.14 г.
Разходите за балансиране на енергийната система влизат във фактурите за ток*

Във фактурите за електричеството, потребявано през юли, ще има нови два реда, свързани с разходите за балансиране на енергийната система, съобщиха електроразпределителните дружества. Двата реда ще отчитат балансирането на енергийната система за снабдяване и за разпределение. 

Промяната е във връзка с въвеждането на балансиращ пазар на електричество от 1 юни 2014 година. Така вече и електроразпределителните компании трябва да правят почасови прогнози за потреблението на клиентите си. Схемата предвижда прогнозите за потреблението да се подават в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който отговаря за балансирането на пазара.

Разликите между обявеното и реалното потребление предизвикват дисбаланси в системата и те се заплащат от всички потребители в системата.

От EVN – България обясняват и какъв ще е принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти. Общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец и така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент. 

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче признава само част от разходите за балансиране на системата, направени от електроразпределителните дружества – до 1,5% от отклоненията за прогнозите за снабдяване и до 0,5% от отклоненията в прогнозите за разпределение.

От ДКЕВР поясниха, че причината да бъдат въведени максимално допустимите отклонения, е че регулаторът не може да влияе върху цената на балансиращата енергия. Разходите за активирана балансираща енергия не са включени в нито един друг ценообразуващ елемент, който подлежи на регулиране от страна на ДКЕВР, и следва да се включва в крайната продажна цена при спазване на създадената нормативна база, допълват от Комисията. 

От енергийният регулатор коментират още, че в момента разработват проект за изменение на Правилата за търговия, като се предвижда да бъде обединен финансовият сетълмент на трите електроразпределителни и електроснабдителни дружества. Това цели да бъде постигнато оптимално ниво на отклоненията (небалансите) от прогнозните графици.

"Тази мярка ще доведе до по-ниски разходи за активирана балансираща енергия в бъдеще", коментират още от ДКЕВР.

* Информацията е допълнена с коментар на ДКЕВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още