Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за научна дейност у нас с 5% ръст през 2013 г.

Въпреки повишението обаче делът на разходите от БВП остава значително под средната стойност за ЕС

През 2013 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в България възлизат на 521,2 млн. лв., което е с 5% повече в сравнение с предходната година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки повишението обаче делът на разходите за НИРД от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната остава значително под средната стойност за Европейския съюз. От 0,64% през 2012 г. той се повишава до 0,67% през 2013 г. при средно 2,08% за ЕС. Националната цел на България е този дял да се увеличи до 1,5% през 2020 г.

Нарастването в абсолютна стойност на общите разходи за научноизследователска и развойна дейност през миналата година се дължи в най-голяма степен на сектор „Предприятия”, където повишението е с 6%. Секторът продължава да бъде и най-големият от четирите основни институционални сектора, в които се осъществява НИРД, с дял от 61% от общите разходи. Следват секторите „Държавно управление” и „Висше образование” с дялове съответно 29,7 и 8,7%.

Научноизследователската и развойна дейност се финансира от държавния бюджет, бизнеса, други национални източници и от чужбина. Чуждестранните източници на средства продължават да са с най-голям дял във финансирането - през 2013 г. той възлиза на 48,3% от общите разходи за НИРД, като нараства с 2 пункта спрямо 2012 г. Това се обяснява основно с големия обем клинични изпитвания на лекарства, които се осъществяват в България, но се финансират от чуждестранни компании. 

Още по темата

Сектор „Държавно управление” осигурява 31,7% от финансирането, а сектор „Предприятия” - 19,4%.

В структурата на текущите разходи по видове изследвания най-голям относителен дял продължават да имат приложните научни изследвания - 74% (356,3 млн. лв.), следвани от експерименталните разработки и фундаменталните изследвания - съответно с 13,7% и 12,3%.

Персоналът, зает с научноизследователска и развойна дейност, възлиза на 17 544 души, което е с 4,7% повече в сравнение с предходната година. Делът на жените от общия персонал е 52,5%. Основната част от научния персонал е съсредоточен в организациите и институтите от сектор „Държавно управление”, където са заети 8 990 души.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП