IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за пенсии ще се увеличат най-много в новия бюджет

Повишението на пенсиите трябва да бъде пропорционално, заяви зам. министърът на финансите Владислав Горанов

10:38 | 16.08.12 г.
Разходите за пенсии ще се увеличат най-много в новия бюджет

В проектобюджета за 2013 г. с най-много ще бъдат увеличени парите за пенсии. Освен тях по-големи средства се планират и в бюдежа за здравеопазване и образование. Това съобщи зам. министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за „Нова телевизия“.

Като припомни, че преговорите по проектобюджета са все още в начален етап, Горанов обясни, че най-голямо предизвикателство за кабинета ще бъде да се осигурят средствата за актуализацията на пенсиите. Целта е да се компенсира изпреварващо ръстта на инфлация.

Попитан дали увеличението трябва да бъде диференцирано или пропорционално, зам. министърът изказа личното си мнение, че е за пропорционалното увеличение. Окончателното решение ще се вземе след съответните преговори със социалните партньори.

Коментирайки искането за временно замразяване на цените на основни хранителни продукти, Горанов поясни, че „всеки опит за изкривяване на пазара се връща като бумеранг към производителите, чиито печалби биха намалели“.

В тази връзка Горанов припомни, че единственият механизъм, който кабинетът може да приложи, е да компенсира най-уязвимите групи от населението, каквито са пенсионерите, защото те не могат да понесат поскъпването на храните.

По темата за по-ниската ставка на ДДС при лекарствата, повдигната за пореден път от здравния министър Десислава Атанасова, Владислав Горанов отново повтори позицията на финансовото министерство за запазване на единната ставка на потребителския данък.

Горанов припомни, че въвеждането на 11-процентната ставка при туристическите продукти е дало краткосрочен ефект за няколко месеца, след което потребителските цени отново са се покачили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още