Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за пенсии за първи път прехвърлят 8 млрд. лева

Пенсионната система е финансова система, за която важи принципа “дал Кольо – взел Кольо”, коментира социалният министър Хасан Адемов

Разходите за пенсии през тази година за първи път са прехвърлили границата от 8 млрд. лева, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който отговори на зрителски въпроси в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година са заложени близо 8,15 млрд. лева спрямо почти 7,9 млрд. лева за 2013 г.

Още по темата
За периода 2000-2012 година разходите за пенсии за осигурителен стаж и възраст са нараснали над 2,5 пъти, сочат данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Според статистиката основният принос за този ръст е на ранните пенсии, като се отчита и по-бързи темпове на увеличение на размера на ранните пенсии  спрямо размера им за останалите категории труд.

Социалният министър посочи, че пенсионната система е финансова система, за която важи принципа “дал Кольо – взел Кольо”. “Няма как да има пълна справедливост”, коментира той и допълни, че тази година процентът, с който ще се актуализират пенсиите, не е голям, но това са възможностите на бюджета.

Адемов допълни, че осъвременяването на пенсиите за всички пенсионери ще стане от 1 юли. Тогава ще започнат да се изплащат и по-високите максимални пенсии, които са  обвързани с максималния осигурителен доход.

По-високият “таван” на пенсиите по принцип трябваше да влезе в сила от 1 януари, от когато влезе в сила и по-високият максимален осигурителен доход. Министър Адемов обясни, че това е отложено за 1 юли, за да не се разтваря ножицата между новоотпуснатите и старите пенсии.

“През последните години тя се разтвори достатъчно широко”, коментира Адемов и допълни, че основна причина за това е периодът, в който пенсиите не се осъвременяваха.

Адемов допълни, че ако има възможност, догодина ще има ново увеличение на вдовишките добавки.

Още по темата

Социалният министър призна, че има проблем с обезщетенията, които се изплащат на майките – студентки. По думите му много от майките записват университет, плащат таксата за един семестър и се отказват, след като получат обезщетението, което е в размер на 2 880 лева.

Социалното министерство обмисля мерки за ограничаване на помощите. “Притеснението ни е да не накажем коректните майки – студентки”, коментира Адемов.

Що се отнася до детските надбавки и енергийните помощи, Хасан Адемов заяви, че няма как да отпадне подоходният критерий, тъй като няма възможност да бъдат подпомагани всички. Той посочи обаче, че пенсионерите, които получават енергийни помощи, няма да бъдат ощетявани след увеличението на пенсиите от 1-и юли.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
1
 
5
преди 5 години
трябва да се изритат банкерите от храма, за да се оправи пенсионната система първо
Системата трябва да бъде 100% държавна и 100% солидарна, за да оцелее на атаките на фашистите
Всичко което постъпва от отчисления от работещите в този месец трябва да се разпределя пенсионерите в следващия
0
 
1
 
4
bgMan до: nobel
преди 5 години
как какво - дал е хидроложка експертиза

това беше само майтап
2
 
9
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
има страшно много млади пенсионирани военни, на възраст 45-65 години и всеки от тях с пенсия минимум 620 лев, в България не трябва да има пенсионери на възраст под 60-65 год освен ако не са по болест
0
 
15
 
2
nobel до: bgMan
преди 5 години
Няма профилна снимка
Въобще не си прав. Какво е ДАЛ Доган, че нещо не се сещам. Доган за сега само взима.
4
 
4
 
1
преди 5 години
в случая принципа е "дал Доган-взел Доган"

Още от Икономика и политика
Комисията по отбрана подкрепи покупката на самолетите F-16