IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за пенсии за първи път прехвърлят 8 млрд. лева

Пенсионната система е финансова система, за която важи принципа “дал Кольо – взел Кольо”, коментира социалният министър Хасан Адемов

09:45 | 24.01.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Разходите за пенсии за първи път прехвърлят 8 млрд. лева

Разходите за пенсии през тази година за първи път са прехвърлили границата от 8 млрд. лева, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който отговори на зрителски въпроси в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година са заложени близо 8,15 млрд. лева спрямо почти 7,9 млрд. лева за 2013 г.

За периода 2000-2012 година разходите за пенсии за осигурителен стаж и възраст са нараснали над 2,5 пъти, сочат данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Според статистиката основният принос за този ръст е на ранните пенсии, като се отчита и по-бързи темпове на увеличение на размера на ранните пенсии  спрямо размера им за останалите категории труд.

Социалният министър посочи, че пенсионната система е финансова система, за която важи принципа “дал Кольо – взел Кольо”. “Няма как да има пълна справедливост”, коментира той и допълни, че тази година процентът, с който ще се актуализират пенсиите, не е голям, но това са възможностите на бюджета.

Адемов допълни, че осъвременяването на пенсиите за всички пенсионери ще стане от 1 юли. Тогава ще започнат да се изплащат и по-високите максимални пенсии, които са  обвързани с максималния осигурителен доход.

По-високият “таван” на пенсиите по принцип трябваше да влезе в сила от 1 януари, от когато влезе в сила и по-високият максимален осигурителен доход. Министър Адемов обясни, че това е отложено за 1 юли, за да не се разтваря ножицата между новоотпуснатите и старите пенсии.

“През последните години тя се разтвори достатъчно широко”, коментира Адемов и допълни, че основна причина за това е периодът, в който пенсиите не се осъвременяваха.

Адемов допълни, че ако има възможност, догодина ще има ново увеличение на вдовишките добавки.

Социалният министър призна, че има проблем с обезщетенията, които се изплащат на майките – студентки. По думите му много от майките записват университет, плащат таксата за един семестър и се отказват, след като получат обезщетението, което е в размер на 2 880 лева.

Социалното министерство обмисля мерки за ограничаване на помощите. “Притеснението ни е да не накажем коректните майки – студентки”, коментира Адемов.

Що се отнася до детските надбавки и енергийните помощи, Хасан Адемов заяви, че няма как да отпадне подоходният критерий, тъй като няма възможност да бъдат подпомагани всички. Той посочи обаче, че пенсионерите, които получават енергийни помощи, няма да бъдат ощетявани след увеличението на пенсиите от 1-и юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 10 години
трябва да се изритат банкерите от храма, за да се оправи пенсионната система първоСистемата трябва да бъде 100% държавна и 100% солидарна, за да оцелее на атаките на фашиститеВсичко което постъпва от отчисления от работещите в този месец трябва да се разпределя пенсионерите в следващия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
как какво - дал е хидроложка експертизатова беше само майтап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
narod
преди 10 години
има страшно много млади пенсионирани военни, на възраст 45-65 години и всеки от тях с пенсия минимум 620 лев, в България не трябва да има пенсионери на възраст под 60-65 год освен ако не са по болест
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Въобще не си прав. Какво е ДАЛ Доган, че нещо не се сещам. Доган за сега само взима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
в случая принципа е "дал Доган-взел Доган"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още