Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за труд леко забавят ръста си в началото на годината

Общите разходи на работодателите за един отработен час нарастват с 10,2% на годишна база, отчита НСИ

Разходите за труд леко забавят ръста си в началото на годината

Снимка: БГНЕС

През първото тримесечие на годината разходите за труд продължават да се увеличават, следвайки тенденцията от миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10,2% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Увеличението в индустрията е с 9,0%, в услугите - с 9,2%, и в строителството - с 8,1%.

За сравнение, общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица се увеличиха с 11,9% през четвъртото тримесечие на 2019 г.

През първото тримесечие на 2020 г. се запазва тенденцията т.нар. други разходи за труд (за обезщетения, отпуски, осигурителни вноски и т.н.) да растат по-бързо от разходите за възнагражденията. Така разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10.2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 10.3% за януари-март 2020 година.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 25,6% за „Образование“ до 3,4% за „Добивна промишленост“.

Най-висок ръст на общите разходи за труд за първите три месеца на годината на годишна база е регистриран в икономическите сектори „Образование“ - с 25,9%, „Операции с недвижими имоти“ - с 23,2%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 13,5%. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та