Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Разходите за труд плахо тръгват нагоре през второто тримесечие

Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,7% на годишна база

Разходите за труд плахо тръгват нагоре през второто тримесечие

Снимка: БГНЕС

След като разходите за труд в България съществено забавиха ръста си в началото на годината, през второто тримесечие слабо тръгват нагоре. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тенденцията на спад в разходите за труд беше доминираща през миналата година, особено в месеците на извънредно положение заради коронавирусната пандемия и налагането на ограничителни мерки. В края на миналата година обаче разходите на работодателите за труд се върнаха към ръст, стимулирани най-вече от увеличенията в индустрията и услугите.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд, НСИ

През периода април-юни тази година общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,7% на годишна база. За сравнение, през първите три месеца на годината общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях нараснаха с 4,9% спрямо същия период на миналата година.

Най-съществено е увеличението в сектора на строителството - с 13,4%, следвано от това в индустрията - с 1,7%, и в услугите - с 4,7%.

През април-юни най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Държавно управление“ - с 23,2%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 21,3%, и „Строителство“ - с 13,4%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е отчетено в „Операции с недвижими имоти“ - с 4,9%, „Транспорт, складиране и пощи“ - с 2,2%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 1,2%.

На годишна база през април-юни 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават със 7,2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 4,3%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 23,4% за „Държавно управление“ до -5.6% за „Операции с недвижими имоти“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
ert
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Не е добре че разходите за труд тръгват нагоре, защото това намалява конкурентноспособността ни при привличането на ПЧИ в странта ни. Добре е труда у нас да е евтин, да е на безценица, че да идват повече ПЧИ-та заради евтиния труд. Ако трябва даже картофи по-добре да ходят хората да копаят, нямаме нужда от друго, както каза един велик и умен човек.

Още от Икономика и политика
Почина икономистът Владимир Каролев