IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд са отбелязали 8% ръст за последното тримесечие на 2016 г.

Увеличението в индустрията и в услугите продължава да е най-голямо, изостава ръстът в строителството, сочат данни на НСИ

13:45 | 20.03.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През четвъртото тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 8% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 година. Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите - с 9,4%, в строителството - с 2,2%. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните поставят България на 4-о място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, сочат последните данни на Евростат.

На тримесечна база ръстът се забавя, след като през третото тримесечие на 2016 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нараснаха с 8,4 на сто.

За последните три месеца на 2016 г. на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8,2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - със 7%, показват данните на НСИ. 

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 2,2% за „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” и „Строителство“ до 25,9% за „Култура, спорт и развлечения”.

На годишна база най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите „Култура, спорт и развлечения” - с 25,5%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 14,3%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 10,7%.

Най-нисък ръст на общите разходи за труд е отчетен в секторите „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 1,7%, „Строителство” - с 2,2%, и „Образование” - с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още