IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкриха нарушения на Дънди прешъс металс

Частната компания не е плащала наем на НКЖИ в Златица, сочат част от заключенията на проверка на транспортното министерство

10:45 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разкриха нарушения на Дънди прешъс металс

Златодобивната компания „Дънди прешъс металс” е извършила редица нарушения на територията на жп гара Златица и град Златица. Това е установила съвместна проверка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Граждански кризисен щаб, съобщиха от Коалиция за устойчиво развитие.

Според данните от проверката канадската компания не е плащала наем за ежедневното ползване на 260 кв. м разтоварище на държавната Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Заради това нарушение на „Дънди прешъс металс“ е съставен акт от транспортното министерство по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Компанията е увредила автомобилните подходи към гарата, изградени със средствата на данъкоплатците от Златица. Също така е превозвала години наред товарите си в нарушение на указанията за тонаж до 16 тона, за което подлежи на санкции от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Коалиция за устойчиво развитие алармира още, че златодобивната фирма е изоставила „без грижа на добър стопанин“ дерайлирал товароподемен кран, който заплашва живота и здравето на пътниците и гражданите, гласи друга констатация от проверката на контролните органи. Затова е даден срок за преместването на крана до 5 декември.

Проверката е установила още, че канадската компания е затлачила колекторните шахти за дъждовни води, за което също се предвижда санкция.

Заключенията на транспортното ведомство са, че „Дънди Прешъс Металс” трябва да преустанови дейността си на разтоварището на жп гара Златица. Причината е, че с тази дейност компанията уврежда градската среда и възпрепятствала дейността на жп гарата.

Контролният орган препоръчва златодобивната компания  да премести разтоварището си на заводска гара „Пирдоп”, за което железопътния превозвач „Ди Би Шенкер Рейл България” вече е декларирал готовност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още