IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкриват 784 секции в 68 държави за предстоящия вот

Изборни секции ще бъдат отворени на гръцки острови, както и в Доминиканската република

14:57 | 21.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. За първи път ще бъдат отворени секции на някои гръцки острови и в Доминиканската република, където вече има подадени 40 заявления за гласуване. Единствената секция, за която сме получили отказ да бъде проведена, е в Малайзия.

Това съобщиха на редовния си брифинг в МВнР - Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ „Избори“, предава БНТ.

65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Подадените заявления са с 6 000 повече, като разликата се наблюдава от местата, където не са събрани 40 заявления. 

19 дни преди изборите все още няма решение за машините, което ни поставя във все по-голямо напрежение, предупредиха от МВнР. Въпреки неяснотата дали ЦИК ще им възложи процеса по логистика, от външното министерство обявиха, че са логистично обезпечени от утре 22 юни да стартират процеса по доставянето на машините. 

Ето колко секции ще бъдат открити в чужбина по райони:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции.

- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави, ще бъдат организирани 16 секции.

- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави, 17 секции.

- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави - 172 секции.

- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции- абсолютен рекорд на територията на Европа. 4 пъти са се увеличили от изборите през април секциите във Великобритания и Северна Ирландия.

- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.

Иван Коднов обясни, че допълнителна трудност в организацията на изборите в чужбина създава фактът, че там, където няма български общности, членове на избирателните комисии ще трябва да се командироват от България. Проблем ще се създаде и с транспортирането на бюлетините, което трябва да се извършва с дипломатическа поща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още