IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата между най-бедните и най-богатите в България се е увеличила до 7 пъти

Социалното неравенство в България нараства, но не с много бърз темп, коментира Едуард Маринов от Института за икономически изследвания към БАН

12:17 | 24.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разлика между най-бедните и най-богатите 20% от населението в България се е увеличила от 6,1 до 7,1 пъти за периода 2012-2015. Това коментира икономистът от Института за икономически изследвания към БАН Едуард Маринов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria по повод препоръките на ЕК като част от процедурата „Европейски семестър“.

По думите му социалното неравенство в България нараства, но ако се погледне статистиката за целия свят, може да се види, че то не се разширява с толкова бърз темп.

Невъзможността на младите хора да се включат активно на пазара на труда е сериозен риск пред българската икономика, който проблем обаче не е толкова скъпо да бъде решен, подчерта още той. 

Икономистът отбеляза и оценката на ЕК по повод проведените в България стрес тестове на банки, застрахователни компании, пенсионни фондове, която констатира, че те не са били достатъчно консервативни.

Маринов отбеляза обаче краткия срок на провеждане, както и че резултатите в България са по-добри в сравнение с някои от старите държави в еврозоната. 

Видео от целия разговор с икономиста може да видите тук:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Социалното неравенство е функция на интелектуалното и 7 пъти е малко, като се има предвид, че някои хора са милион пъти по-прости от други!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
Я престанете с тъпотиите!Най-бедни в "държавата" България са пенсионерите и особено тези с най-ниски пенсии,от порядък на 150 лева,че и по-ниски!Значи,вие искате да ни внушите,че най-богатите имат месечен доход от порядъка на 1050 лева?!*** вие наистина смятате стадото за сбирщина от ***,за да му предствяте такива "доказателства",за разликата между най-бедните и най-богатите!!!А къде са тези милионери и мултимилионери,та чак милиардери,дето само чантите на женКите им стрват по 8000лв?Престанете вече смешници,с такива твърдения,плод на суперпрофесионалните ви "разчети"!Зная,че ни считате за стадо,ама спестете си още някой килограм псувни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още