IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработва се методика за обезпечаване на съпътстваща диагностика при таргетна терапия

В България има 41 медикамента за персонализирано лечение

12:11 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работна група ще създаде регламент и методика за обезпечаване на съпътстваща диагностика при таргетна терапия. Това каза д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Българския алианс за персонализирана медицина. Тя уточни, че в момента тази диагностика не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Персонализираният подход е правилното лечение на подходящия човек в определен момент, а обединяването на пациентите в голяма група е отживяло времето си, каза още тя, цитирана от БТА.

Персонализираната медицина дава възможност за по-точна профилактика, диагностика и лечение на пациента и използва геномна информация при взимането на решение кой вид терапия е най-подходящ за дадения пациент, допълни специалистът. 

В България има 41 медикамента за персонализирано лечение, като 31 от тях са за онкологични заболявания, посочи Коева-Балабанова. Близо половината от всички медикаменти са изцяло заплатени от НЗОК.

През тази година в Позитивния лекарствен списък са включени още 6 медикамента за таргетни терапии.

Най-видимите резултати от персонализирания подход се забелязват при лечение на онкологични и хематологични заболявания, подчерта Коева.

Утре в София ще бъде открита конференция, посветена на персонализираната медицина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още