IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяват "синята зона" в София

Участък от около 450 паркоместа, които са заключени в карето "Христо Ботев", "Сливница", "Опълченска" и "Тодор Александров", вече ще е платен

18:14 | 19.12.11 г.
Разширяват "синята зона" в София

Синята зона в столицата се разширява от днес. Предколедно общината изненада хората, които редовно паркират в центъра с още платени улици за паркиране. Един лев на час вече ще струва паркирането в нов участък в района на булевардите "Христо Ботев" и "Сливница".

Става въпрос за участък от около 450 места, които са заключени в карето "Христо Ботев", "Сливница", "Опълченска" и "Тодор Александров", съобщи bTV.

Табелите "Синя зона" вече са монтирани навсякъде, а контрольорите на Центъра за градска мобилност обхождат района, но все още не за да глобяват, а за да свикнат и научат хората, които паркират тук, че районът вече е платен.

Промените влизат в сила след Нова година защото общината дава гратисен срок. След това обаче започват масови проверки за нарушители в новия участък. Новото каре с табели "Синя зона" почти напълно изчерпва местата в идеалния център, които остават неплатени. 

"При неплатена (такса - бел. ред) - скоба, 10 лева, при неправилно паркиране - паяк", каза Владислав Благоев от Центъра за градска мобилност. 

Живеещите в района няма да плащат - достатъчно е да оставят на таблото на автомобила си преснимания талон на колата като предварително заличат личните си данни.

"Поставят талона, за да се знае, че този автомобил е на човек, който живее в участъка. Негласна толерантност проявяваме към хората, тъй като въпросът правно още не е решен", каза Николай Костов, директор на Център за градска мобилност.

Специална комисия в момента изготвя нова наредба, с която да се измисли как точно живеещите в районите със "Синя зона" да бъдат таксувани за паркиране още през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още