IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разузнаването предотвратило опити за нарушение на териториалната цялост на България

Държавната агенция "Разузнаване“ е увеличила източниците си на информация през първото полугодие

20:28 | 04.09.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавната агенция "Разузнаване“ е придобила изпреварваща информация за действия, създаващи рискове и заплахи за суверенитета и териториалната цялост на България и застрашаващи политическата и икономическата сигурност на страната. Това пише в отчета за изпълнение на бюджета на ведомството за първото полугодие.

Информацията е получена по линия на противодействие на тероризма, трансграничната организирана престъпност и факторите, които оказват катализиращо влияние върху миграционните процеси.

Разузнаването е предоставило информацията на президента, премиера, председателя на Народното събрание, ДАНС, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, Националната следствена служба и други институции и ведомства, като материалите са общо 1259.

От отчета се разбира, че най-много са по линия на вътрешно-политическото направление – 592, като 181 засягат нелегалната миграция, 153 материала са по линията на икономическата сигурност и 149 са за дейността на международната организирана престъпност.

На партньорите от НАТО и ЕС и по линия на двустранното сътрудничество са изпратени общо 784 материала.

От разузнаването отчитат още, че през първите шест месеца на тази година те са увеличили източниците си на информация.

Освен борбата срещу тероризма, миграционният натиск и нарастващите кибератаки, разузнаването следи внимателно процесите, които се отнасят и до енергийната сигурност на страната: международните енергийни проекти,  глобализацията и либерализацията на икономическите отношения и тяхното обвързване с политически фактори, които влияят в отделните страни и региони, напомнят от ведомството.

Със Закона за държавния бюджет тази година на Държавна агенция "Разузнаване" са осигурени 23,3 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Има, има... Това са паричките ни, които отиват за "сигурност" - най-много спрямо БВП от цяла Европа! За разни разузнавачески и "антикорупционни" организацийки, които нито могат да обяснят с какво се занимават, а още по-малко да се преброят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
какво общо има заглавието със снимката?!всъщност посланието е, че разузнаването си е увеличило бюджета или че е предотвратило нещо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още