IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РДФ отпадъци няма да минават през границата ни със Северна Македония

Ще оставим Кулата за всеки случай, оттам да влизат, за да не пречим на световната търговия, каза еко министърът Емил Димитров

21:42 | 17.02.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Границата ни със Северна Македония ще бъде затворена за РДФ отпадъци (RDF - Refuse Derived Fuel), обяви на връщане от Скопие министърът на околната среда Емил Димитров след работно посещение в западната ни съседка по покана на своя колега министър Насер Нуредини, предаде БНР.

Той обеща, че веднага, след като се прибере в София, ще издаде заповед, с която ще се забрани преминаването на РДФ отпадъци, като самата заповед ще влизе в сила от утре. "Ако има планиран внос за следващите два-три дни няма да ги спираме, за да не навредим на бизнеса, но като цяло в Северна Македония има решение на парламента по отношение на вноса на РДФ отпадъци и той е забранен", посочи Димитров.

Той уточни, че ще има обмен на информацията с митническата агенция. 

Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад.

"Ще оставим Кулата за всеки случай, оттам да влизат, за да не пречим на световната търговия. Три дни преди това доставчиците ще се обаждат, ще се изготвят справки и ще се изпращат на националния координационен център", допълни Емил Димитров.

Димитров и Нуредини са се договорили  да не бъде допускан трансграничният превоз на РДФ отпадъци за изгаряне, с цел добив на енергия. Ще продължи сътрудничеството за задълбочаване на регионалния диалог в Западните Балкани по въпросите на опазването на околната среда, в това число и в рамките на Берлинския процес, който през тази година се съпредседателства от Република България и Република Северна Македония, уточняват от Министерство на околната среда и водите.

Според информацията на Националното радио по време на посещението в западната ни съседка е била направена и програмата на контактната група по повод срещата, която предстои по Присъединителния процес. "Знаете, че през есента в София ще има среща на върха, и премиерът Борисов и премиерът на Северна Македония ще бъдат нейни съпредседатели, за т.нар. "зелена сделка". Знаете, че екологията е трансграничен проблем - транзита на контейнери, подмяната им, подмяната на номера, всичко, което минава по балканския маршрут и Коридор номер 8", каза българският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Преди няколко години, някакъв американски сенатор (или нещо от сорта), беше казал да се раздаде македонията на Гърция и България, ти къде ги прати чак в Албания и Косово. Иначе най-много нови български граждани има именно от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 4 години
...то пък една граница е това, приличаше ми на входа в едно от поделенията в което служех, като лафка беше.., и един път след това...коли едва се разминават, та не мога да си представя камиони!Тва тая макаедония ье се раздели рано или късно, смятам албания и кософо ще лапната най-много от нея, сърбия съяо вероятно, а и гърците са лукави, за бг незная дали и кпп-то ще остане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още