Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Реализъм или популизъм е намаляването на ДДС за лекарствата?

Само НЗОК плаща годишно данък върху лекарствата в размер на 186 млн. лева, твърди Антон Вълев от Националната аптечна камара

Реализъм или популизъм е намаляването на ДДС за лекарствата?

Наложеният от правителството на  Симеон Сакскобурготски ДДС върху лекарствата доведе до  поскъпването им с 20%, но падането на ДДС сега не би намалило цената им така драстично. Това мнение изказа Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него обаче подобна мярка ще облекчи неимоверно обществения фонд – НЗОК, „Защото за 2019 г. имаме най-големия бюджет за здравеопазване, като 1,2 млрд. лева са само разходите за лекарства, а от тях 186 млн. лева годишно са парите за ДДС. В сумата, разбира се, не влизат данъците от покупки на лекарства извън рамката на касата“, поясни гостът.

Прокрадва се и идеята за налагане на различни ставки върху различните продукти в дадена аптека, но мнението на председателя на НАК е, че това ще създаде необосновани трудности.

„Различни ставки на отделните лекарства и продукти ще създаде трудности за бизнеса. За нас е по-правилно да се пристъпи към вариант с общо намаляване на ДДС – от 20% да слезе на 18%. Може да се направи и освобождаване на НЗОК от плащане на данъка. Достатъчно е касата да получава тези пари обратно от бюджета“.

гледано: 1399   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие