Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рециклирането на битовите отпадъци расте

Предстои да бъде разработена Национална стратегия за кръгова икономика

Рециклирането на битовите отпадъци расте

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През 2016 г. България бележи поредна година на плавен ръст на дела на рециклирането на битовите отпадъци.

Постигнати са почти 32% общо рециклиране, като за втора година се наблюдава осезаем дял на рециклираните биоотпадъци. Те представляват около 1/3 от всички рециклирани отпадъци в страната.

Това каза днес зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков при откриването на 14-ия международен форум за екология, управление на отпадъци, интелигентни градове и енергийна ефективност в София, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. 

Още по темата

"За да се постигне кръгова икономика, трябва да се предприемат редица мерки много преди фазата на образуването на отпадъците. В тази посока е и предложеният от ЕК мини пакет "Кръгова икономика", от който се откроява дългоочакваната Стратегия за пластмасите", допълни Живков.

Освен повишаване на рециклирането на този скъп материал, стратегията поставя и много важния проблем със замърсяването с пластмасови отпадъци.

През следващите две години в правителствената програма е заложено разработването на Национална стратегия за кръгова икономика.

В настоящия програмен период до 2020 г. усилията са насочени към доизграждане на инфраструктурата за управление на отпадъците, с приоритет системите за разделно събиране и третиране на биоразградимите отпадъци, припомни той.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Без забрана за огласяване на социологически данни в изборния ден предлагат ГЕРБ