IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за "Белене" ще струва 40 млн. лв.

Предстои формулирането на въпроса, с който ще решаваме за бъдещето на централата

08:50 | 02.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Референдумът за "Белене" ще струва 40 млн. лв.

В петък (29 септември) излезе проверката на Министерството по регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) относно автентичността на внесените подписи с искане за референдум за АЕЦ "Белене". Затова и решихме да спрем преговорите по проекта. Това обясни пред bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

Според закона за референдумите до три месеца от потвърждението на валидността на искането трябва да бъде проведено допитването до народа. ГЕРБ ще се съобрази с това искане, което означава, че декември 2012 година или най-късно през януари 2013 година ще има допитване.

"Зимата ще бъде интересна, определено", коментира още Димитров.

От ключово значение е въпросът в референдума, той не бива да бъде подвеждащ и двусмислен, обясни още той. Правната комисия към НС ще трябва да формулира правилно запитването.

Димитров очаква сериозен дебат в парламента по отношение на въпроса в този референдум.

Допитването ще ни струва около 40 млн. лева и по тази причина идеята за референдум по електронен път не е лоша, призна депутатът. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието - по-масово.

Преброяването от 2011 година наистина показа, че близо 50% от българите се "преброиха" именно по електронен път и това е добра основа, допълни Димитров.

Избори "2 в 1", т.е. референдум по време на парламентарните избори, не могат да бъдат проведени. От една страна има законови срокове, а и от друга не смятаме, че парламентарни избори за бъдещето на страната в следващите 4 години и проект, чийто "живот" е 30-40 години не могат да бъдат проведени едновременно, смята Димитров.

България не може да си позволи да построи АЕЦ "Белене" - разходите са прекалено големи.

"Не бива да бъркаме и печалбата с приходите - приходите от "Белене" може да бъдат милиарди, но ако погледнем печалбата на АЕЦ "Козлодуй", тя е в рамките на 50-100 млн. лева на година", беше тезата на депутата.

Какво смятате за евентуалното възобновяване на плановете за АЕЦ Белене? Ако имате мнение по въпроса, изпратете ни го на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Kostadin13
преди 11 години
Ако го проведете след още 20 години сигурно ще е още по скъп,но тогава няма да има български етност ,както е тръгнало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Преди време го обясних в една друга тема:НЯМА КАК, ако едни избори струват /ако говорим за последните/ 19 милиона лв., един референдум да струва 40 милиона. Премиерът преиграва и разчита на невежеството, неосведомеността и страха на избирателя:1.При референдум се печатат и разнасят САМО ЕДИН ВИД БЮЛЕТИНИ,със САМО ЕДИН ВЪПРОС и САМО ЕДИН отговор. 2.Вратичките за изтичане на пари към разни партии /за комисии, за застъпници, за наблюдатели и т.н ОТ ВСЯКАучастваща партия/ не са толкова много, ако щеш, отново заради същото това избиране на само две възможности от две, без разлика от партии и т.н. Освен това, по въпроса има съвпадение на интереси м/у различни партии и т.н. и са достатъчни комисия "За АЕЦ" и "комисия Против АЕЦ". 3.Проучване, четене, броене на еднакви бюлетини е къде по-лесно и еднозначно от това на 3, 4 , 10 или 20 различни такива.4.В Интернет е достатъчно къде по-***, единично оформен формуляр и съответният софтуер.Накратко, нескопосани опити за манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Добре де, не е ли демографската картина следствие от безумната политика на унищожаване на поминъка на хората? Ние само закриваме работни места, а после плачем, че населението изчезва и се множат само санитарите ***, които доопоскват развалините!Хайде, направете един анализ на ефекта от проект като Белене от този аспект работни места и перспективи за млади висококвалифицирани кадри! Аз имам приятел, който започна като млад инженер в Козлодуй през 1983 г. и пролетта се пенсионира там с много прилична пенсия! Там работи и жена му, там отгледаха 2 деца... Такива са десетки хиляди!Сравнете ефекта от Белене и върху стотиците дребни и по-едри бизнеси, които ще мърдат покрай такъв голям обект и по време на строителството, и след това!Хайде сравнете заетостта и социалния ефект от едно лозе, превърнато в PV! Знаете ли колко гърла храни Козлодуй и към колко човека се оттичат кинтите от най-големия ветропарк Св. Никола до Каварна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Прав си Мави , сред пенсионерите има много грамотни хора . Знаеш ли какво ме притеснява обаче от това което си написал : как се вписва проекта Белене в демографската картина на България ? Силно застаряващо населени и отрицателен прираст ? Странно но няма такова изследване или с други думи : знаем че населението застарява / третата възраст не е от най-активните икономически / и намалява но планираме увеличаване на мощностите ? Интересно нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Де айде холан с този рефрен, че българите са малограмотни безмозъчни талпи! Поне от поколението, което получава в момента пенсии, няма нито един без средно образование, а половината са висшисти! Бабата в съседната на вилата ми къща на село е агроном с научна степен! Имат си и козар пенсионер, бивш преподавател по физика на флуидите от военно-въздушното училище в Д. Митрополия. Тези хора четат вестници, гледат телевизия и знаят защо се вдига цената на тока! Има и такива, които разбират повече от енергетика от сегашното министърче!По-скоро неграмотно е младото поколение, но пък то едва ли ще отиде до урните! Адски е тъпо да обясняваш, че заради *** не трябва да питаш българите какво мислят по важни за държавата въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Гербаджиите ще купят ***, то е ясно. Както на последните избори. Те ченгетата са по мръсните договорки с мутри и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мисля да проведа един референдум с жената дали да си купя "Маибах" , дори мога да включа и отметка за цвета :) .Да проведа референдума а пари , че няма е ясно ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Референдум по такава тема се прави с умни хора.Интересно "Бай ***" как ще гласува?Хората дето не могат дори и името да си напишат, как ще гласуват?Бабата на която и казват, че тока ще и бъде евтин, как ще гласува?БСП са най-големите манипулатори и най-вредната партия на България.Трябва да има някакъв праг за хората които могат да гласуват. Не може тълпа от мързеливи *** които не са си направили труда да изкарат дори средно да определят бъдещето на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още