IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Референдумът за електронното гласуване е напът да се провали?

Електронното гласуване няма да реши проблемите с контролирания вот, смята социолог

10:12 | 21.10.15 г. 70
Референдумът за електронното гласуване е напът да се провали?

Броени дни преди местния вот 1/3 от избирателите не знаят, че успоредно с него ще бъде проведен и референдум „за“ или „против“ електронното гласуване, сочи проучване на Алфа Рисърч, цитирано от БНТ.

Това до голяма степен поставя въпроса дали допитването ще има резултат.

Социологът Геновева Петрова коментира пред националната телевизия, че интересът към темата не е слаб, но кампанията за референдума е била „заглушена“ и има опасност допитването да се провали. Тя допълни, че проучването на Алфа Рисърч показва още, че хората подкрепят идеята за електронно гласуване, като основният аргумент за това е по-лесен достъп до гласуване за българите в чужбина.

Електронното гласуване не е във фокуса на обществото, затова и интересът към референдума не е толкова голям, коментира от своя страна социологът Живко Георгиев. Според него опасенията за за защита на тайната на вота при електронното гласуване също оказват влияние в тази насока.

„Мога да си представя електронно гласуване във феодално общество. И в Северна Корея няма никакъв проблем то да се организира“, смята социологът и допълва, че този начин на гласуване няма да реши проблемите, които имаме с контролирания, платения и манипулиран вот.

За социолога провеждането на референдум с всеки вот, каквато идея лансира президентът Росен Плевнелиев през миналата година, бързо ще изпразни от съдържание общественото допитване и ще го превърне в рутина.

Според Геновева Петрова обаче идеята не е толкова лоша, но партиите неглижират възможността за „пряка демокрация“. Тя допълни, че до голяма степен всичко зависи от поставения въпрос и дали той е от интерес за повечето политическите партии или не.

Живко Георгиев критикува още и съчетаването на референдума с местните избори, в които има различни ограничения, като принцип на уседналост и т.н., което може да се окаже фактор за провала на общественото допитване.
Според него по-удачно е било референдумът да се съчетае с президентски или парламентарни избори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"хахахаха, а ти четеш ли ? я ми го обясни ти че ще ми е по интересно, аз имам CCNA сертификат и незнам как са ми го дали деааа"====Вземи и си скъсай сертификата! Искаш обяснения!? Ето ти едно просто обяснение /макар и частично/ от професор по компютърни НАУКИ от Мичиганския университет /достатъчно авторитетен ли е източника?/ за причините поради които германски съд е ЗАБРАНИЛ електронното гласуване!https://***.facebook.com/vasil.stanev.92/videos/1038867862813980/?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"хахахаха, а ти четеш ли ? я ми го обясни ти че ще ми е по интересно, аз имам CCNA сертификат и незнам как са ми го дали деааа"====Вземи и си скъсай сертификата! Искаш обяснения!? Ето ти едно просто обяснение /макар и частично/ от професор по компютърни НАУКИ от Мичиганския университет /достатъчно авторитетен ли е източника?/ за причините поради които германски съд е ЗАБРАНИЛ електронното гласуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Изгледайте това видео в което ЕКСПЕРТ /професор по компютърни науки/ обяснява ЗАЩО германсики съд е ЗАБРАНИЛ електронното гласуване! Тука имаше един коментиращ който изтъкваше с какви сертификати се бил сдобил и поучаваше нас неуките които сме си НЯМАЛИ ПОНЯТИЕ!! Непременно да го гледа нищо че има сертификати!https://***.facebook.com/vasil.stanev.92/videos/1038867862813980/?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Отн.: А защо българите в чужбина трябва да имат право да гласуват?Определано на същото мнение.Тази велика идея българите от чужбина да имат правото да гласуват за Хуго Чавес на клонинг на приложението на ЦИК върху сървъра на АлКайда и отговорността за това да се носи от хакерите във Виетнам е невероятна. Внасяш безкраен риск в системата, защото някой си бил много велик и не можело да си вдигне великия *** от миенето на чинии в кафето в Канада за да дойде да гласува.Не знам какво още трябва да се случи за да уврат някои дебели глави. Елитът на световната криптаналитична общност им казва в прав текст, че сигурността на системата не може да се гарантира за целите на изборите, елитът на юридическата мисъл им казва, че гарантирането на сигурността на системата само от тесни специалисти в областта не е достатъчно за целите на парламентарната демокрация-всеки трябва да може да проверява изправността на системата и валидността на вота.Те не та не -народът си иска електронното гласуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 8 години
А защо българите в чужбина трябва да имат право да гласуват? Някой не се е прибирал от 10 години, няма да се прибере поне още 10, но иначе гласува кой ще ме управлява мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 3
бай Промо
преди 8 години
Мислех да не пиша, обаче като гледам как някои по телевизията развиват теорията кого щели да привлекат и каква избирателна активност да постигнат -без никакво валидно статистическо проучване -не знам. По принцип човек или има статистика или не гледа на боб по телевизията.Единствената смислена електронна интерпретация за това електронно гласуване е да се гласува с червен химически молив на хартиена бюлетина (както в Холандия) и да се вложи RFID чип на GPRS на молива за гласуване. При изнасяне на молива от урната да се включва аларма.Данните от преброяване на бюлетините от секциите може да се записват и на DVD -след това да ги брои който, както и колкото пъти иска. Каквато и манипулация да се направи впоследствие може да бъде засечена по първични данни и протоколи.А иначе от мат. гледна точка максималното НЕ за референдума е да не се гласува изобщо на този референдум ... чиято единствена цел е създаване на техническа възможност за манипулации и злоупотреби с лични данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Като всяко зло и това иска да се промъкне под благовиден предлог. Българите в чужбина.......!! Да колко благородно. Безспорно е така. Само че......да не се окаже и Амет от родопското село и Иван от Барселона са гласували за ДПС например. Нищо, че Иван си е затворил лаптопа доволен от изпълненият си дълг, гласувайки за ГЕРБ например. Дали Иван изобщо ще разбере за кого е гласувал!? :))) Съмнявам се. Хубаво е всички да се съмняват защото има основание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 8 години
не ви знам за какво точно спорите, обаче:1. Интернет гласуването е приумица, която да облекчи българите в чужбина, а не бай Амет дето бере тютюна на село. Той и без това ще гласува за ДПС, квото и да му ръгнат в ръката, а в чужбина българите без нет са само тези, които просят, а и за тях не е сигурно.2. Позовавате се на източника Евростат, който е достоверен колкото аз съм космонафт стъпал на Марс. Ако имат претенции за достоверност да си покажат методологията, която ползват за да разберат колко домакинства ползват нет. Или пък някой тука с някъв сертификат, може да ми каже как ще го сметне? На IP-та ли ще ми брой, на акаунти ли? 3. Броят българи в българия... е меко казано съмнителен, защото на последното преброяване имаше отчайващ опит да се преброим онлайн. А от този брой зависи и процента ползващи интернет в този смешен сайт на Евростат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Абсолютно си прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
CCNA сертификат - Цената на изпита е 150$ без ДДС за явяване (180$ общо).Семестрите включват:"I-ви семестър: Network Fundamentals. OSI model and industry standards, Network topologies, IP addressing, including subnet masks, Networking component, and Basic network design.II-ри: Routing Protocols and Concepts. Introduction to router configuration and routers and routing protocols.III-ти семестър: LAN Switching and Wireless. Advanced router configurations, LAN switching theory and VLANs, advanced LAN and LAN switched design, Novell IPX, and Threaded case study.IV-ти семестър: Accessing the WAN. WAN theory and design, WAN technology, PPP, Frame Relay, and ISDN, Network troubleshooting, National SCANS skills, and Threaded case stu...."Интересно на какъв език си учил и на какъв са те изпитвали!? А и каква връзка има това с данните които дискутираме че го изтъкваш като знак за компетентност? Работодател ли си търсиш!? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още