IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок и ВМРО искат повече пари за отбрана

Армията е оставена на последни издихания, според лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

12:05 | 27.04.15 г. 1
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев (вляво) посреща лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (вдясно) на днешния КСНС. Зад Каракачанов е съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев (вляво) посреща лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (вдясно) на днешния КСНС. Зад Каракачанов е съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Снимка: БТА

За повече пари за отбрана се обявиха преди днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност КСНС при президента Росен Плевнелиев лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Държавният глава също многократно се обяви за актуализиране на бюджета за отбрана, защото през тази година парите за военните са намалени. Това означава, че страната ни не изпълнява постигнатото споразумение на срещата на НАТО в Уелс миналата година, според което средствата за армията трябва да нарастват плавно, като достигнат до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Каракачанов предупреди, че предвиждането за следващата година също е за намаляване на бюджета, а армията е оставена на последни издихания. Според него с военните се правят много експерименти, съкращават се хора, а това се отразява негативно върху отбраната.

"Тези фрегати за какво са ни? Да ги дадем на министерството на транспорта, за да правят круизи, защото те нямат оборудване да извършват военни действия. Така че армията или трябва да бъде закрита и да остане почетната рота, която да посреща и изпраща президента, или да помислим сериозно за армията и за военно-промишления комплекс, защото едното може да носи пари за другото“, коментира Воеводата.

Той добави, че военно-промишленият комплекс "беше разпарчетосан, разпродаден на всякакви измамници, които го нарязаха на скраб, и сега ние не можем да ремонтираме техника, която сме произвеждали“.

Радан Кънев очаквано също даде категорична подкрепа за програмата за повишаване на отбранителната способност на въоръжените сили, която военният министър Николай Ненчев ще представи.

Според него е по-добре България така да разпредели бюджета си, че да не й се налага да взима заем за купуване на нова техника на армията, но при всички случай има нужда от повишаването на отбранителните й способности.

Кънев обаче отказа да коментира искането на лидера на АБВ Георги Първанов за оставката на Ненчев. "Няма да коментирам, не виждам причина да влизам в този тон“, отсече реформаторът.

В същото време пред Президентството се бяха събрали около десетина симпатизанти на Реформаторския блок, които с плакати настояваха за "Пълна декомунизация и лустрация", "България - пълноправен член на ЕС и НАТО", и "Стоп на Кремълската агресия".

Според Кънев по този начин те изразяват подкрепата си за програмата на партията, а не за отделни личности, в случая на военния министър.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
antonio1234
преди 8 години
Дам,така ги разбират реформите тия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още