IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок намекна за нужда от промени в ръководството на НАП

Временна управа на агенцията ще гарантира разследването на сделките около БТК и Дунарит, обясни лидерът на ДСБ Радан Кънев

15:36 | 27.03.15 г.
Реформаторският блок намекна за нужда от промени в ръководството на НАП

Реформаторският блок намекна, че е време за нов директор на Националната агенция по приходите (НАП). Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев от парламентарната трибуна днес. 

Според него замяната на сегашния директор Бойко Атанасов е необходима, за да бъде гарантирано разследването на евентуални данъчни измами в миналото около компаниите, придобити наскоро от дружеството LIC33. Припомняме, че през миналата седмица инвеститорът купи пет компании, сред като БТК, военните заводи Дунарит и НУРТС, в пакет за едно евро.

В декларацията си Радан Кънев обяви, че има сериозен риск за държавата заради неясната собственост на пакета предприятия. Според него този факт поставя под реална заплаха националната ни сигурност.

Затова той настоя ДАНС, Националната разузнавателна служба (НРС), КЗК и финансовото звено на специализираната прокуратура "да започнат незабавно разследване за произхода на капиталите на физическите и юридическите лица, които стоят зад несъществуващата доскоро компания от Люксембург".

Кънев поиска НАП и временните синдици да предприемат незабавни действия за запор върху акциите и дяловете на тези предприятия. Според него така щяла да бъде гарантирана масата на несъстоятелност на КТБ и финансовият интерес на бюджета да събере необходимите данъци от сделката.

"ДАНС носи отговорност, че тази сделка е проспана", обяви Кънев от парламентарната трибуна и попита реторично дали някой би повярвал, че досегашният шеф на Агенцията Владимир Писанчев би разследвал активно сделката в момента.

"Слава Богу ДАНС е с променено ръководство, финансовото разузнаване – също. Боя се, че трябва НАП също да бъде с временно ръководство, за да проследи внимателно какви данъчни измами са се случвали при предишните прехвърляния на тези компании", каза Кънев. Той похвали изпълнителната власт и ДАНС, че си вършат работата.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още