IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторският блок предлага лихвите за просрочени задължения да бъдат намалени

Депутатите са внесли поправки в Закона за задълженията и договорите

13:12 | 14.07.16 г.
Реформаторският блок предлага лихвите за просрочени задължения да бъдат намалени

Лихвите при просрочени задължения на фирми и физически лица да бъдат намалени и диференцирани, настояват от Реформаторския блок.

Според депутатите в момента България е уникално изключение от останалите европейски държави и сме на първо място по високи лихви при просрочени плащания. 

За да поправят тази несправедливост, реформаторите са внесли поправки в Закона за задълженията и договорите.
Според промените размерът на наказателната лихва ще се определя от основния лихвен процент плюс 8 процентни пункта за фирми и плюс 4 процентни пункта  за физически лица.

В момента в България при забавени пращания се плаща основната лихва плюс 10 процентни пункта, а законът с тази норма е приет преди 20 години, когато е имал по-скоро компенсиращ характер, който сега се е превърнал в санкциониращ, изтъкват народните представители.

Не са единични случаите, когато хората се оплакват, че след години разбират за свои задължения, но заради лихвите дължат с 50 и повече процента над първоначалната сума, обясни Петър Славов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още