Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Реформи с дългосрочен хоризонт искат учени

В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били, посочи акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН

гледано: 562   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Представители на науката излизат с гневно обръщение да се вземат сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. Обръщението е на Сдружение "Инициатива Единение". Целта на призива към гражданите е да излязат от състоянието си на изчакване и от поведението си, че нищо не зависи от тях.

„Според нас проблемите се появяват от това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми на развитие в области като здравеопазване и демография, коментира акад. Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, в предаването "Бизнес старт"по Bloomberg TV Bulgaria.

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани. Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство", посочи той.

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", сподели академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът изтъкна, че има положителни примери, но все пак допълни, че нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност.

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Повече от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Склерозирали старчета!
0
 
1
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Поредното мрънкане с общи предложения, без ясни изпърнители. Човекът си няма представа от отговорности на политици, бизнес, наука и т.н. В главата му е каша от идеи от мегдано. Нека си гледа науката и да не философства па неясни нему теми. Прозират червените му гащи на некомпетентността.

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември