IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регламент за доплащане на медицински дейности искат болниците

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, алармира Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане

10:25 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване, сигнализира Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. И изнесе данни за драстични нарушения, според които различни болници искат допълнителни средства от пациентите, които се ползват с техните услуги.

Пред БНТ Мими Виткова обясни, че никой не може да твърди, че тези вземания са само от застраховани лица. По думите й проблемът се разраства в последните 3-4 години.

"Медицината се развива, всеки пациент иска да се ползва от най-съвременните технологии", каза Виткова. И допълни, че вземанията са не са само от частните, но и от държавните болници.

„Ако адаптираме обществените средства към потребностите за развитие на здравеопазването, няма да ги има тези неща. Ние изискваме от държавата да сложи ред в системата“, коментира Мими Виткова.

Методи Янков, член на Националното сдружение на частните болници заяви, че проблемът не е в доплащанията, а в тяхното регламентиране. В момента Здравната каса покрива 60-65% от издръжките на болниците. По негово мнение се плаща за „измислени неща“, защото целият списък от дейности, незаплатени от касата, са факт във всички болници. 

Регламент за доплащане трябва да бъде направен от министерството, смята той. Янков отбеляза и че застрахователите не са предложили техен модел.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вчера заяви във връзка с казуса, че се предвиждат нормативни промени, регламентиращи кои дейности могат да се заплащат от пациентите.

"Много сигнали с нарушения и дейности, които не трябва да се плащат от пациентите има", потвърди здравният министър Кирил Ананиев. Поел съм ангажимент да засиля контрола, ще изисквам много повече от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", подчерта министърът в коментара си вчера.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още