IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулациите в ЕС продължават да се увеличават

Изборите в няколко европейски държави и крехкият растеж хвърлят сянка на несигурност през следващата година, коментира икономист

13:39 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Новите регулации в ЕС продължават да се увеличават. Особено активни са правителствата от Централна и Източна Европа, а най-регулираните сектори са финансите, земеделието и услугите, коментира икономистът Искрен Пенчев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според експерта това е добър сигнал за стабилност, който обаче не е задължително да се отразява положително върху бизнес средата.

Същевременно България е страната с най-малък дял на законопроектите, които влияят върху бизнес средата, приети в извънредни условия, подчерта той. Това обаче също не означава непременно, че има положителен или отрицателен ефект върху бизнес средата.

Пенчев посочи, че спадът на безработицата в еврозоната не е съпроводен с бурно активизиране на икономическия растеж в повечето европейски държави основно заради повишения ценови натиск и слабия външен сектор. Вътрешното търсене остава основен двигател на растежа, но остават много въпросителни в еврозоната по политическа линия.

Икономистът отчита и забавянето на ръста във външната търговия през последните няколко години. "Засилват се страховете за забавяне на търговията заради избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, макар че сега неговото говорене изглежда така, сякаш си е правил майтап по време на кампанията", коментира той.

„Предстоящите избори в различни страни в Европа и крехкостта на икономическия растеж и Brexit ще хвърлят сянка на несигурност през следващата година. Очаквам текущият ръст да се запази или съвсем малко да се свие", прогнозира още Пенчев.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още