IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторът на одиторите иска промяна в Закона за независимия финансов одит

Налаганите от комисията санкции трябва да са на база дял от приходите, смята председателят на комисията Ваня Донева

10:57 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Регулаторът на одиторите иска промяна в Закона за независимия финансов одит

Сегашният Закон за независим финансов одит трябва да бъде променен, за да може Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори да работи максимално в полза на обществения интерес. Това обясни пред БНР председателят на комисията Ваня Донева. Според нея при сега разписаните правомощия на комисията органът не може да работи достатъчно добре в полза на обществения интерес.

Припомняме, че миналата седмица Комисията за публичен надзор реши да не отнема лиценза на компанията KPMG, която бе одитор на банката с отнет лиценз КТБ. След тайно гласуване членовете на комисията не успяха да съберат изискваното от Закона мнозинство, за да отнемат временно правото на KPMG – България за одиторска дейност. На дружеството бе наложена единствено санкция от 100 000 лв.

"За мен това решение също беше изненадващо. От обсъжданията, които сме правили текущо по отношение на резултатите, които са ни докладвани от разследващия екип, може би има един респект от авторитета на KPMG, която е на първо място между одиторските компании в света", обясни Донева. "В случая KPMG България, ползвайки това отношение на респекта от авторитета на тази голяма одиторска компания в света, не мисля, че даваме добър знак и че помагаме на професията и обществото“, добави тя. Според нея решението на комисията не е в защита на обществения интерес, още повече, че отнемането на права на компания от голямата четворка ще е прецедент за България, но няма да е прецедент в света.

Още на следващото си заседание комисията ще предложи да бъде променена паричната санкция, като тя да не бъде конкретна сума занапред, а дял от стойността на приходите. „Ние сме си поставили срок до края на тази години новият закон да бъде факт“, добави Донева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още