IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рехабилитацията на язовир "Студена" ще удължи живота му с 50 години

Работи се по уникална технология, която позволява работа под вода

17:45 | 18.07.17 г.
<p>
	Демонстрация на дейности по рехабилитация на стената на язовир &quot;Студена&quot;, извършени от водолази под вода. <em>Снимка: БТА</em></p>

Демонстрация на дейности по рехабилитация на стената на язовир "Студена", извършени от водолази под вода. Снимка: БТА

Извършваната рехабилитация на стената на язовир "Студена" ще удължи живота на съоръжението с още 50 години. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който присъства на демонстрацията на уникалната технология, която се изпълнява под вода.

Стойността на ремонта е 32 млн. лв.

Освен стената, ще бъде ремонтирана и пречиствателната станция до водоема, ще се положи геомембрана, а водоносната кула ще бъде облечена със стоманобетонен кожух.

За първи път в България уникалната технология се изпълнява под вода, подчерта Нанков, цитиран от БТА. Той посочи, че ремонтът е бил спешен и още няколко години изчакване биха го оскъпили в пъти. Най-важно е, че не оставихме 100 хиляди потребители без вода, каза министърът. 

Рехабилитацията на язовира е част от големия проект "Развитие на общинската инфраструктура", който се изпълнява от 2010 г. със заем от Световната банка. Проектът подпомага и реформата във ВиК сектора.

Министърът посочи още, че се проектира язовир "Нейковци" до Трявна, изграждат се два язовира за питейно-битово водоснабдяване за първи път от 20 години - язовир "Пловдивци" до Рудозем и "Луда Яна" до Панагюрище.

"Пловдивци" ще бъде завършен тази година, след около месец започват и дейностите по завиряването. Пусковият срок на "Луда Яна" е 2019 г. , с алтернатива в бъдеще да може да захранва и Пазарджик, заяви Нанков.

По думите му от деветте язовира, които експлоатира МРРБ по линия на ВиК дружествата, само стената на "Студена" е в необходимост от спешен ремонт, останалите са в добро експлоатационно състояние.

Статутът на язовир "Бели Искър" е по-особен, каза още Нанков. По силата на концесионния договор той се експлоатира от Столична община и "Софийска вода", така че трябва да се уточнят стъпките за възлагане на рехабилитация на стената и осигуряването на финансов ресурс. Стената на язовир "Бели Искър" трябва да бъде реконструирана в спешен порядък, заяви Нанков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още