IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реколтата от грозде се очаква да бъде с добри захарни и качествени показатели

Над 30% от лозовите масиви в Югозападна България пострадаха от засушаването, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното

19:05 | 08.09.21 г.
Реколтата от грозде се очаква да бъде с добри захарни и качествени показатели

По думите му обаче на много места заради засушаването гроздето “не е така наляло своя сок”. В доста от масивите на Югозападна България е спряло зреенето заради изсъхване на дръжките на чепките, които държат самия грозд“, обясни Красимир Коев.

По данни на председателя на регионалната лозарска камера в Пирин около 30-35% от масивите в този региони имат поражения заради засушаването.

Инж. Красимир Коев каза, че силно впечатление прави как вече гроздоберът се е изтеглил с месец, месец и половина напред.

“Преди сме започвали гроздобера в страната дълги години, 20-30-40 години назад, от началото на септември, до към 10-15 септември. Сега започва в началото на август. И другият феномен, който се наблюдава – белите и червени сортове са готови едновременно, а винаги първо е било бялото грозде”, сподели впечатленията си експертът, които свързва това с климатичните промени.

Според него по-често тези аномалии се срещат в Южна България.

„В България всички земеделци са зависими от субсидиите, а не от пазара, коментира той подпомагането на селските стопани. На запад хората са зависими от пазара – каква продукция ще произведат, как ще я предложат на пазара, има ли търсене и конкурентен вид“, коментира Красимир Коев.

Той напомни, че субсидията е насочена към това да се добавя стойност към печалбата, а не към производството. Конвергенцията, която ще се осъществи през 2027 година показва, че ще има изравняване на нивата на субсидиите на всички държави в ЕС. 

Кои са традиционните сортове лозя и по-устойчиви ли са те на климатичните промени? Кои вина са по-интересни за чуждестранните потребители? Ще се изравни ли субсидирането на българските лозари с тези от другите страни в ЕС? Ниски са изкупните цени на гроздето три поредни години – ще има ли допълнителни средства за сектора? Защо винпроми внасяха грозде от Румъния? Успяват ли българските вина да се наложат на новите пазари?

Повече за предизвикателствата на винопроизводството може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още