IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтите в училищата няма да попречат на началото на учебната година

Най-голям е проблемът в Кърджали, където едновременно се обновяват училища, в които учат 60% от учиниците

14:20 | 08.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Снимка: БТА

Ремонтите в училищата в страната няма да попречат на началото на учебната година. Това съобщи в Русе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му ремонтните дейности винаги водят до временни неудобства, "като се извиняваме на родителите и на децата".

Вълчев обясни, че най-голям е проблемът в Кърджали, където едновременно се обновяват училища, в които учат 60 процента от учениците. Тези деца трябва да се преразпределят по останалите учебни сгради в града. В Русе също има проблем. Той е само за едно училище - СУ "Христо Ботев", където учат малко повече от 1000 деца.

Вълчев коментира, че има недостиг на учители. Най-много се търсят преподаватели по английски език, информатика, математика и физика. В област Русе свободните места към момента са 80, като до началото на учебната година те ще бъдат заети.

Министърът обясни, че през последните три години средно по 4000-5000 учители годишно навлизат в пенсионна възраст. Част от тях продължават да работят, но за определен период от време.

Той каза още, че на трудовия пазар ще са нужни хора, които да имат дигитални умения - не само да работят с високотехнологични машини, но и да създават такива. Затова ще се разчита на математическите гимназии, където приемът няма да се съкращава.

Вълчев коментира и темата с въвеждането на електронните дневници в училищата. По думите му те са изключително полезни. През тази учебна година ще се използват в 1000 училища, като част от тях ще работят едновременно и с книжни дневници.

"Обмисляме още от догодина да финансираме всички училища за закупуването на електронни дневници", каза министърът.

По думите му е необходима и електронизация на документи, справки, административни услуги, обмен на информация. В същото време трябва да се внимава и инвестира в сигурността и защитата на личните данни.

В гимназията "Васил Левски" в Русе министър Вълчев се срещна с началника на Регионалното управление на образованието в града Росица Георгиева, с директори на училища и кметове. Обсъдени са били въпроси, свързани с обновяването на материалната база, както и с организацията на работата през новата учебна година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още