Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ремонтите в училищата няма да попречат на началото на учебната година

Най-голям е проблемът в Кърджали, където едновременно се обновяват училища, в които учат 60% от учиниците

Ремонтите в училищата няма да попречат на началото на учебната година

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Снимка: БТА

Ремонтите в училищата в страната няма да попречат на началото на учебната година. Това съобщи в Русе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му ремонтните дейности винаги водят до временни неудобства, "като се извиняваме на родителите и на децата".

Вълчев обясни, че най-голям е проблемът в Кърджали, където едновременно се обновяват училища, в които учат 60 процента от учениците. Тези деца трябва да се преразпределят по останалите учебни сгради в града. В Русе също има проблем. Той е само за едно училище - СУ "Христо Ботев", където учат малко повече от 1000 деца.

Вълчев коментира, че има недостиг на учители. Най-много се търсят преподаватели по английски език, информатика, математика и физика. В област Русе свободните места към момента са 80, като до началото на учебната година те ще бъдат заети.

Министърът обясни, че през последните три години средно по 4000-5000 учители годишно навлизат в пенсионна възраст. Част от тях продължават да работят, но за определен период от време.

Още по темата

Той каза още, че на трудовия пазар ще са нужни хора, които да имат дигитални умения - не само да работят с високотехнологични машини, но и да създават такива. Затова ще се разчита на математическите гимназии, където приемът няма да се съкращава.

Вълчев коментира и темата с въвеждането на електронните дневници в училищата. По думите му те са изключително полезни. През тази учебна година ще се използват в 1000 училища, като част от тях ще работят едновременно и с книжни дневници.

"Обмисляме още от догодина да финансираме всички училища за закупуването на електронни дневници", каза министърът.

По думите му е необходима и електронизация на документи, справки, административни услуги, обмен на информация. В същото време трябва да се внимава и инвестира в сигурността и защитата на личните данни.

В гимназията "Васил Левски" в Русе министър Вълчев се срещна с началника на Регионалното управление на образованието в града Росица Георгиева, с директори на училища и кметове. Обсъдени са били въпроси, свързани с обновяването на материалната база, както и с организацията на работата през новата учебна година. 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как екоминистерството иска да спре замърсяването на въздуха?