Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ремонтът на пътя Гулянци - Долна Митрополия ще струва 6,4 млн. лева

В рехабилитацията на път III-118 е включен и мостът при 23-ти км над р. Барата, приток на р. Вит, съобщиха от АПИ

Ремонтът на пътя Гулянци - Долна Митрополия ще струва 6,4 млн. лева

Снимка: Архив АПИ

Започва основният ремонт на 9,364 км от третокласния път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен. Инвестицията е за над 6,4 млн. лв. с ДДС, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът се финансира по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Началото на участъка, който ще се ремонтира, е при км 14+786, в края на село Подем и завършва при кръстовището с републиканския път III-3004 за гр. Тръстеник и с. Опанѐц, при км 24+150. Отсечката преминава през село Победа и гр. Долна Митрополия.

Още по темата

В голямата си част реконструкцията ще се изпълни по технологията „студено рециклиране“, при която пласт от пътната настилка се изгражда чрез рециклиране на строителния материал на място. След това ще бъдат положени и новите пластове асфалтобетонова настилка. В отсечката, преминаваща през гр. Долна Митрополия, настилката ще бъде положена върху геокомпозитна армираща мрежа за по-голяма здравина и устойчивост на пътя.

Ще бъде ремонтиран и мост при 23-ти км над р. Барата, приток на р. Вит. Съоръжението ще бъде с нова пътна плоча, хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитацията включва и долното строене в устоите на моста.

На ж.п. прелеза при 22-ри км ще бъде положена еластична прелезна настилка за преминаващите моторни превозни средства. Рехабилитираният участък ще е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движение от двете страни на пътя ще бъде положена надлъжна релефна шумна маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 12 месеца.

Основният ремонт ще бъде изпълнен от ОБЕДИНЕНИЕ „ИНФРАСТРОЙ 2019“, в което участват: „Гарант-90-Цонев и Сие“ ООД и „Хая - С“ ООД. Строителният надзор е възложен на „Пътконсулт 2000“ ЕООД, като договорът е на стойност над 125 хил. лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Алве Консулт“ ЕООД, а договорът е за 16,262 хил. лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта е 7,821 млн. лева. От тях 6,648 млн. лева с ДДС са от Европейския фонд за регионално развитие, над 1,016 млн. лева с ДДС е национално съфинансиране, а над 156,514 хил. лв. с ДДС са от бюджета на АПИ.

Целта на проекта е развитие на пътната инфраструктура в трансграничния район чрез подобряване на достъпа до трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в региона.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще се решили ли проблемът с недостиг на места в детските градини?